Many thanks to Tara Clarinette for this article 🍀
 
Koliko ekspanzija prisutnosti video nadzora i biometrijskih sustava s funkcionalnošću prepoznavanja lica u javnom prostoru postaje prijetnja zaštiti naše privatnosti i naših temeljnih ljudskih prava, zorno nam pokazuje i ova web stranica koju ovdje prenosimo.
 
Stranica se bavi tematikom s aspekta izbjegavanja prepoznavanja lica sve prisutnijim biometrijskim sustavima u našem okruženju u javnom prostoru, kojih je dobar dio instaliran za vrijeme pandemije radi mjerenja tjelesne temperature.
 
Nemali broj kompanija kod nas, posebice trgovački lanci i zdravstvene ustanove, suočili su se s potrebom automatiziranja mjerenja tjelesne temperature na ulazima u poslovne prostore radi ubrzanja prolaska ljudi i izbjegavanja fizičkog kontakta s mjeriteljima temperature.
 
No, na našem tržištu postala je široko dostupna vrhunska tehnologija, uglavnom s dalekog istoka, koja je po vrlo prihvatljivim cijenama pružala u druge funkcionalnosti, među kojima je i mogućnost biometrijskog skeniranja lica i prepoznavanja osoba.
 
Zasigurno ništa drugačije nije ni u ostalim EU zemljama, i ova je web stranica koju ovdje prikazujemo vjerojatno jednim dijelom nastala kao rezultat otpora prema brzorastućoj pokrivenosti javnog prostora spomenutim tehnologijama.
 
Kada se tome doda obrada prikupljenim fotografija i biometrijskih profila s umjetnom inteligencijom (AI), stvari mogu ozbiljno izmaknuti kontroli i izaći iz okvira etičke prihvatljivosti.
 
Stranica nam daje i neke savjete kako izbjeći prepoznavanje našeg lica u javnom prostoru ali i od još veće prijetnje kao što je Clearview AI i općepoznato skidanje naših selfija i fotografija s društvenih mreža i općenito s interneta radi punjenja baze biometrijskih profila naših lica i, u konačnici, mogućnosti praćenja našeg kretanja svijetom.
 
U člancima se spominje i sve veći otpor aktivista Amazon sustavu prepoznavanja lica, otkriva se pozadina FindFace aplikacije kojom su pojedinci pratili druge pojedince, kao i objava aplikacija koje pomažu putnicima na aerodromima kako izbjeći letenje kopanijama zračnog prometa koje koriste sustave biometrijske identifikacije putnika, i sve do trikova sa zaštitnim maskama za prekrivanje vlastitog lica koje simuliraju nečije tuđe lice ili komadima odjeće ili modnim dodacima koji "zbunjuju" biometrijske sustave.
 
Sve izraženijom postaje prijetnja korištenja "falsifikata lica", odnosno, zlonamjernog repliciranja tuđih lica sa skinutih javno objavljenih fotografija i korištenja vjernih 3D biometrijskih replika za autorizaciju ulaska u neku aplikaciju ili društvenu mrežu. Time se zlonamjernici mogu prijaviti na naše online račune, dok mi mislimo da nam je prijava biometrijskom tehnologijom najsigurnija metoda identifikacije.
 
Nažalost, valja razmotriti izbjegavanje prijave na aplikacije i društvene mreže biometrijskim skeniranjem lica.
 
http://www.pearltrees.com/t/facial-recognition/escaping-frt/id49625120
 
https://www.technologyreview.com/2021/05/05/1024613/stop-ai-recognizing-your-face-selfies-machine-learning-facial-recognition-clearview/
 
https://www.cbc.ca/news/canada/fighting-back-against-facial-recognition-1.4744458
 
https://www.theguardian.com/technology/2019/jun/05/airlines-facial-recognition-privacy
 
https://onezero.medium.com/you-can-fight-facial-recognition-4205afe13fc3
 
https://www.businessinsider.com/clothes-accessories-that-outsmart-facial-recognition-tech-2019-10#an-artist-designed-a-toolkit-of-avant-garde-makeup-and-styling-tips-that-can-make-faces-unrecognizable-to-ai-8
 
https://www.wired.com/2016/08/hackers-trick-facial-recognition-logins-photos-facebook-thanks-zuck/
 
http://www.pearltrees.com/t/facial-recognition/escaping-frt/id49625120#item348661321