Jedna od novijih udarnih vijesti dolazi nam iz Švicarske, točnije iz Credit Suisse, globalno vodeće kompanije koja nudi vrhunske financijske usluge.
 
Radi se o masivnom curenju informacija u Credit Suisseo tajnim vlasnicima računa koji brižno tamo čuvaju svojih oko 100 milijardi CHF.
 
Među izloženih 30.000 vlasnika računa iz cijelog svijeta se, prema pisanju medija, nalaze i pojedinci involvirani u kriminal, distribuciju narkotika, pranje novaca, korupciju i ostale ozbiljne kriminalne radnje.
 
Nije tajna da su švicarske banke najpoznatije po tradicionalnom i, možemo reći, povijesnom temeljenju svog poslovnog modela na tzv. financijskoj privatnosti klijenata temeljem 90 godina starog švicarskog zakona o bankarskoj tajni, koji često time izbjegavaju porezne audite u vlastitim zemljama.
 
Procjena je da porezne institucije u drugim zemljama gube na godišnjoj razini iznos od 21 milijardu USD nenaplaćenog poreza.
 
Najznačajniji broj klijenata konkretne financijske institucije, od 1.000 do više od 2.000, dolazi iz Venecuele, Egipta, Ukrajine i tajlanda, prema pisanju medija.
 
Ovaj nezapamčeni incident za Credit Suisse zasigurno dolazi u, za njih, najgorem trenutku kad se suočavaju i s optužbama za pranje novaca za bugarsku mafiju.
 
U konačnici, ovaj incident može predstavljati i početak tektonskih promjena u propitkivanju održivosti tzv. financijske privatnosti u švicarskim bankama, s obzirom da se, temeljem rezultata ovog curenja, pokazuje o kome se od vlasnika ovdje zapravo radi i da takav vid privatnosti štiti kriminalce.
 
Sve o temi na:
 
https://www.theguardian.com/news/2022/feb/20/credit-suisse-secrets-leak-unmasks-criminals-fraudsters-corrupt-politicians
 
 
Izvor fotografije: theguardian.com