Više puta smo pisali o tome kako je kompanija Apple na globalnoj razini strateško opredijeljena u čuvanju privatnosti svojih korisnika, i u tome zaista rade odličan posao.
 
Jedan od posljednjih vrlo inovativnih Apple proizvoda sve više prisutan i u Hrvatskoj je AirTag, kao mali uređaj veličine kovanice koji omogućuje praćenje i pronalaženje izgubljenih stvari na iznimno jednostavan način, najčešće u obliku običnog privjeska.
 
Apple kaže:
 
"Jednog pričvrsti na ključeve, a drugog ubaci u ruksak. Oni će se zatim sami od sebe prikazati u aplikaciji Pronalaženje putem koje možeš pratiti i svoje Apple uređaje, kao i znati gdje su ti prijatelji i članovi obitelji."
 
Više o genijalnom Apple Air Tag gadgetu:
 
https://www.apple.com/hr/airtag/
 
Međutim, stvari su se opako iskomplicirale.
 
BBC i drugi mediji izašli su s dokazima kako su AirTag uređaji zlorabljeni za praćenje ljudi.
 
BBC je prošlog tjedna izvijestio kako je nekoliko žena prijavilo da ih nepoznat AirTag uređaj prati bez njihova znanja. Jedna žena je rekla da je pronašla AirTag zalijepljen na unutrašnjost torbe.
 
Stoga je Apple objavio ažurirani sigurnosni vodič zbog aktualnih zabrinutosti oko Apple AirTag uređaja.
 
Tvrtka je objavila AirTag sigurnosni portal - osobni vodič za sigurnost korisnika nudi savjete o tome kako ljudi mogu čuvati sebe i svoje podatke.
 
Appleov novi osobni vodič za sigurnost korisnika pruža podršku osobama koje su „zabrinute ili doživjele zlostavljanje, uhođenje ili uznemiravanje omogućeno tehnologijom”.
 
Vodič kaže kako nudi „korak po korak” upute o tome kako se korisnici mogu zaštititi i pokazuje korisnicima što učiniti ako su upozoreni na neželjeni AirTag uređaj u blizini kroz obavijest koja se pojavljuje na zaslonu iPhonea.
 
Također naglašava što učiniti ako čujemo ili pronađemo AirTag koji nije naš.
 
Iako je glasnogovornik Applea izjavio BBC-u:
 
„Smatramo sigurnost korisnika vrlo ozbiljno i predani smo privatnosti i sigurnosti AirTaga”,
 
jasno je da je reputacijska šteta učinjena unatoč svom trudu i strateškoj opredijeljenosti u zaštiti privatnosti vlastitih korisnika.
 
Poruka ovog članka je da je zaštita privatnosti i zaštita osobnih podataka kontinuiran proces koji iziskuje da iz dana u dan dokazujemo i pokazujemo našu brigu za sve pojedince čije osobne podatke na bilo koji način prikupljamo i obrađujemo.
 
Zastanemo li nakratko u tim nastojanjima, naša reputacija zaštitnika privatnosti u trenutku se može ozbijno narušiti.
 
Više o temi na:
 
https://www.bbc.com/news/technology-60164847
 
 
Photo from Apple.com