Nakon kazne EDPS-a (European Data Protection Supervisor) Europskom parlamentu, odluke austrijskog nadzornog tijela za zaštitu podataka koje je proglasilo Google Analytics nezakonitima, oštrih stavova i otvorenih istraga u Norveškoj i Nizozemskoj, prije desetak dana smo objavili da je francusko nadzorno tijelo CNIL proglasilo Google Analytics nezakonitim.
CNIL je 10. veljače 2022. objavio nalog neimenovanoj web stranici da se uskladi s obvezama iz Poglavlja V. GDPR-a koje regulira prijenos osobnih podataka izvan EU/EEA.
Pri tom je CNIL jasno utvrdio da je prijenos osobnih podataka koji se odvija putem Google Analytics kolačića nezakonit.
 
Sada donosimo i cjelovit tekst odluke CNIL-a s argumentacijom, izdvajamo:
 
CNIL je utvrdio da se u SAD Google kvalificira kao „pružatelj elektroničkih komunikacija” te stoga podliježe nadzoru američkih obavještajnih agencija u skladu „FISA 702” zakonom, i da je očito da Google redovito prima takve zahtjeve za pristup američkih obavještajnih agencija.
 
CNIL je nadalje napomenuo da bi, u skladu s presudom "Schrems II" i preporukama Europskog odbora za zaštitu podataka („EDPB”) o mjerama kojima se dopunjuju alati za prijenos kako bi se osigurala usklađenost s razinom zaštite osobnih podataka EU-a, Google bio obvezan provoditi učinkovite dodatne mjere koje mogu biti ugovorne, organizacijske i tehničke mjere ili, u nedostatku takvih učinkovitih mjera, prestati s prijenosom takvih podataka u SAD.
 
Međutim, CNIL je zaključio da niti jedna od mjera koje Google provodi nije učinkovita u zaštiti od pristupa američkih agencija obavještajnim podacima.
 
Vezano za tvrdnje Google da vrši tzv. anonimizaciju IP adresa, CNIL je odbacio takvu tvrdnju ističući da se anonimizacija ne primjenjuje na sve prijenose osobnih podataka u SAD i da nije jasno dolazi li do anonimizacije prije ili nakon prijenosa IP adrese u SAD, čime se zaključuje da je moguće da se IP adresi u potpunosti pristupi od strane američkih obavještajnih agencija.
 
 
A kakvo je stanje u Hrvatskoj?
Više tijela javne vlasti nas obavještava o korištenju Google Analytics kolačića ovim linkom:
https://gov.hr/hr/uporaba-kolacica/1816
gdje se navodi:
"Informacije koje Google Analytics kolačići generiraju o vašem načinu korištenja ovih stranica, među kojima je i IP adresa s koje ste pristupili stranicama, prenose se na poslužitelj tvrtke Google LLC i tamo pohranjuju. Te informacije bit će korištene u svrhu analize načina korištenja ovih stranica i izrade izvješća namijenjenih administratorima stranica o aktivnostima na tim stranicama."
Nadamo se da će ovaj post biti pravovremena pomoć i našim tijelima javne vlasti.
 
Za ljubitelje francuskog jezika, cjelovit tekst odluke CNIL-a je ovdje:
 
https://www.cnil.fr/sites/default/files/atoms/files/med_google_analytics_anonymisee.pdf
 
 
Photo from Pexel