Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB, European Data Protection Board) objavio je 15. veljače 2022. da je pokrenuo svoje prve koordinirane nadzorne aktivnosti.
 
Konkretno, EDPB je naveo da će sljedećih mjeseci 22 nacionalna nadzorna tijela diljem Europskog gospodarskog prostora (EEA), uključujući Europskog nadzornika za zaštitu podataka (EDPS), pokrenuti istrage o uporabi Cloud usluga u javnom sektoru.
 
EDPB napominje da će se unutar EEA istraživati stanje u više od 75 javnih tijela, uključujući institucije EU, s posebnim naglaskom na zdravstvo, financije, poreze, obrazovanje i područje središnjih korisnika ili pružatelja IT usluga.
 
Osim toga, EDPB je naveo da će se na temelju zajedničkog pripremnog rada svih EU nadzornih tijela na nacionalnoj razini provoditi istrage na jedan ili više sljedećih načina:
 
- utvrđivanje činjenica;
- utvrđivanje je li službena istraga opravdana;
- pokretanje službene istrage; ili
- praćenje trenutnih formalnih istraga.
 
Nadalje, EDPB je naveo da će nadzorna tijela za zaštitu podataka posebno istražiti izazove javnih tijela s usklađenošću s Općom uredbom o zaštiti podataka (Uredba (EU) 2016/679) pri korištenju Cloud usluga, uključujući postupak i zaštitne mjere koje se provode pri dobivanju Cloud usluga, izazove povezane s međunarodnim prijenosima i odredbe kojima se uređuje odnos voditelja i izvršitelja obrade.
 
Nadalje, EDPB najavljuje da će rezultati biti analizirani na koordiniran način i da će nadzorna tijela odlučivati o mogućim daljnjim nacionalnim mjerama nadzora i provedbe.
 
Naposljetku, EDPB je napomenuo da će rezultati biti agregirani, što će dati dublji uvid u tu temu i omogućiti ciljano praćenje na razini EU-a te da će EDPB objaviti izvješće o ishodu te analize prije kraja 2022.
 
Koji Cloud servisi će se posebno ciljati, EDPB ne otkriva, možda su to Microsoft, Amazon, Dropbox, Oracle, možda Mailchimp ili svekoliko prisutan Google s Google Forms i gmailom koji se koristi umjesto službenih .hr adresa?
 
Hoćemo li do kraja godine doći do zaključka da EU/EEA nema primjerene alternative ovim široko prisutnim Cloud servisima, ili se možda osvjestimo da i u RH postoje vrhunski Cloud service provideri?
 
Mi možemo posvjedočiti zadnjem pitanju s vrlo pozitivnim odgovorom.
 
EDPB objava za medije:
 
https://edpb.europa.eu/news/news/2022/launch-coordinated-enforcement-use-cloud-public-sector_en
 
 
 
Photo by cottonbro from Pexels