Mnogi u našem okruženju susreću se s krađom identiteta i krađom lozinki/zaporki koje smo nekada koristili ili trenutno koristimo za pristup određenim društvenim mrežama ili web stranicama.

Vrlo moguće je da su te naše lozinke "iscurile" prilikom sigurnosnih incidenata društvenih mreža i internetskih platformi, a da mi o tome nismo upoznati, unatoč strogim GDPR obvezama svih tvrtki u svijetu za izvješćivanjem o takvim sigurnosnim incidentima u kojima je izložena naša privatnost. Nasvježiji primjer je sve veća učestalost ucjena, na način da očito dobro organizirani pojedinci prijete objavama detalja o privatnosti pojedinaca, u slučajevima neisplate određenog iznosa. Nemojte ni pod koju cijenu nasjedati na ove ucjene, makar se u njima spominjali i točni podaci o vama.

Policija je ovdje jasna u svojim preporukama te građanima savjetuju da se uopće ne upuštaju u razgovor s ucjenjivačem jer to što tvrdi uopće ne mora biti točno; lozinka može biti stara ili netočna. Osim toga, navode kako: - ne otvarati sumnjive privitke u porukama od pošiljatelja koji nisu poznati jer takvi privitci mogu sadržavati maliciozne programe - biti oprezan prilikom slanja povjerljivih poruka koje sadrže slikovni ili video sadržaj - provjeravati isključenost web kamere ukoliko ju nije potrebno koristiti prilikom pregledavanja internetskog sadržaja - ažurirati svoje pristupne lozinke uz korištenje sigurnosno jače lozinke za svaki pojedini internetski servis - izbjegavati ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima - instalirati i redovito ažurirati antivirusne programe kao i operativne