Nakon kazne EDPS-a (European Data Protection Supervisor) Europskom parlamentu, odluke austrijskoh nadzornog tijela za zaštitu podataka koje je proglasilo Google Analytics nezakonitima, oštrih stavova i otvorenih istraga u Norveškoj i Nizozemskoj, imamo možda i KLJUČNO stajalište jednog od najstrožih nadzornih tijela u EU - francuskog CNIL-a.
 
CNIL je 10. veljače 2022. objavio nalog neimenovanoj web stranici da se uskladi s obvezama iz Poglavlja V. GDPR-a koje regulira prijenos osobnih podataka izvan EU/EEA.
 
Pri tom je CNIL jasno utvrdio da je prijenos osobnih podataka koji se odvija putem Google Analytics kolačića nezakonit.
 
Bez obzira na to što je Google Analytics zamišljen samo kao statistički alat, utvrđeno je da Google svakom posjetitelju dodjeljuje jedinstveni identifikator, koji predstavlja osobni podatak prema članku 4. GDPR-a, i koji se bez valjanog pravnog temelja prenosi u SAD u sjedište Googlea zajedno s drugim podacima o posjetitelju web stranice, čime se omogućava identifikacija posjetitelja i njegovo daljnje praćenje, kao i daljnju obradu od strane sigurnosno-obavještajnih agencija SAD.
 
CNIL je naložio vlasniku web stranice da uskladi svoju web stranicu uklanjanjem Google Analytics funkcionalnosti ili da implementira druge statističke alate kojima se osobni podaci posjetitelja ne prenose izvan EU. Rok za usklađivanje je mjesec dana.
 
Više detalja na ovom izvješću CNIL-a:
 
https://www.cnil.fr/en/use-google-analytics-and-data-transfers-united-states-cnil-orders-website-manageroperator-comply
 
 
Imamo li i u Hrvatskoj usporedivih primjera?
 
Više tijela javne vlasti nas obavještava o korištenim kolačićima ovim linkom:
 
https://gov.hr/hr/uporaba-kolacica/1816
 
gdje se navodi:
 
"Informacije koje Google Analytics kolačići generiraju o vašem načinu korištenja ovih stranica, među kojima je i IP adresa s koje ste pristupili stranicama, prenose se na poslužitelj tvrtke Google LLC i tamo pohranjuju. Te informacije bit će korištene u svrhu analize načina korištenja ovih stranica i izrade izvješća namijenjenih administratorima stranica o aktivnostima na tim stranicama."
 
Nadamo se da će ovaj post biti pravovremena pomoć i našim tijelima javne vlasti.
 
 
Photo from Pexel