Lako je to reći, ali kako u tome uspjeti?
 
Prvo svakako moramo uvažiti okolnosti da su današnja djeca vrlo često naprednija u korištenju pametnih uređaja i online sadržaja od samih roditelja.
 
Današnje najmlađe generacije znaju koristiti pametni telefon ili tablet prije nego nauče plivati ili voziti bicikl.
 
Više nego ikad, sve više nas sve više razumije važnost sigurnosti, kako online, tako i u stvarnom svijetu. Pandemija je prisilila milijune obitelji iz cijelog svijeta na usvajanje socijalnog distanciranja i oslanjanje na svoje uređaje omogućene Internetom da komuniciraju s vanjskim svijetom, prijateljima i obitelji.
 
Dok su škole bile često i dugotrajno zatvorene, učenici su se okrenuli online nastavama i drugim načinima komunikacije sa svojim kolegama iz razreda.
 
Svi zajedno, i djeca i roditelji, zajedno smo naučili da internet može pružiti širok spektar zabavnih aktivnosti za djecu i obrazovne materijale, ali, kako djeca sve više nadmašuju svoje roditelje u tehnološkom "preživljavanju", njihovi online profili postaju sve češća meta cyber-kriminalcima.
 
 
1. Razmislimo dvaput prije objave na internetu
 
Živimo u doba društvenih medija, gdje odrasli i djeca objavljuju svoje svakodnevne aktivnosti, lajkove i druge osjećaje kroz ikonice, vlastita mišljenja, svakodnevne sefije i videozapise.
 
Objava ili dijeljenje nečega na internetu na prvi pogled izgleda bezopasna za djecu.
 
Međutim, djeci je neophodno pojasniti kako funkcionira digitalni svijet. Zapamtimo, jednom kada je neka fotografija stavljena online, ona ostaje tu zauvijek.
 
Stoga savjetujmo djetetu ili tinejdžeru da budu oprezni prilikom dijeljenja na društvenim medijima i da podese postavke njihova profila tako da samo njihovi prijatelji mogu vidjeti njihov profil.
 
 
2. Nepoznate osobe vrebaju
 
Online popularnost i umjestno proširenja lista prijatelja postali su nova ludost, posebice za tinejdžere. Međutim, digitalni svijet također može pružiti anonimnost, koju često zlorabe računalni kriminalci koji se predstavljaju kao pouzdane osobe ili prijatelji.
 
Bitno je da svoje dijete naučimo uočavati prepoznatljive znakove predatora ili zlonamjernika u bilo kojoj online komunikaciji s nepoznatim frendovima.
 
Iako bi najpametniji korak bio zanemarivanje zahtjeva za frendanjem, lako je zaboraviti na ovaj korak. Savjetujmo našoj djeci da budu oprezni oko toga kome su prijatelji. Pitajmo ih jel uopće poznaju tog frenda.
 
Provedene studije otkrivaju je da je 40% djece komuniciralo s nepoznatom osobom putem interneta. ono što nas još više zabrinjava je statistika koja ukazuje da je 53% djece dalo svoj telefonski broj neznancu, 30% je komuniciralo porukama, a čak 15% se pokušalo sastati s nepoznatom osobom.
 
Kibernetičko zlostavljanje
 
Takav oblik negativnog ponašanja može imati ozbiljne psihološke učinke na dijete. Najčešća taktika uključuje postavljanje zlobnih komentara, širenje glasina, prijetnji, pa čak i oponašanje nekoga tko koristi lažni račun kako bi naštetio online ugledu djeteta.
 
Posebno su aktivni nasilnici na društvenim mrežama, tzv. Social media bullies, i tu je važno imati redovite razgovore s vlastitom djecom radi pravovremenog prepoznavanja da imaju problem s pojedincem koji ih uznemirava online.
 
Pomozimo djetetu da bude oprezniji online i odmah prijavimo nasilnike online platformama ili nadležnim institucijama.
 
 
3. Kibernetičke krađe
 
Prema nekim izvješćima, oko 20% djece u dobi od 13 do 18 godina ima kreditnu karticu.
 
Pazeći da kupuju odgovorno, samo na pouzdanim web stranicama, može ih spasiti od toga da postanu žrtve krađe identiteta ili prijevare.
 
Savjetujmo tinejdžere da ne pohranjuju informacije o kreditnim karticama prilikom kupnje na internetu ili za bilo koju kupovinu.
 
Krađa identiteta djece nije igra. Prema nekim studijama iz 2017., više od milijun djece izgubilo je online identitet, a 66% žrtava mlađe je od 8 godina.
 
 
4. Osiguravanje internetskih računa
 
Većina tinejdžera ima email račun, i mogu ga otvoriti bez da roditelj ima ikakvog pojma o tome.
 
Roditelji toga moraju biti svjesni i u što ranijoj fazi skrenuti pozornost djeci da prepoznaju phishing mailove, da ne klikaju na sumnjive veze ili privitke koje primaju s nepoznate email adrese.
 
Ako zlonamjerni kod ili virus uđe na računalo ili račun djeteta, vrlo je izgledno da će se vrlo brzo proširiti i na račune ili uređaje ostalih članova obitelji.
 
Ključno je da online računi imaju sigurne lozinke.
 
Uputimo djecu da ne recikliraju lozinke, da za svaki račun definiraju zasebni lozinku i da aktiviraju dvofaktorsku 2FA metodu provjere autentičnosti gdje je to moguće.
 
Zaštita identiteta naše djece na internetu ključna je u digitalnom dobu, a postati digitalno osvještena obitelj naporan je rad.
 
Međutim, dugoročne koristi vrijedne su tog napora.
 
I za kraj, naučimo djecu da uspostave svakodnevnu rutinu ažuriranja operativnih sustava na računalu, tabletu ili pametnom telefonu te aplikacijama.
 
 
Izvor: www.bitdefender.co
 
 
 
 
Photo by Julia M Cameron from Pexels