Ova tema je vrlo česta u organizacijama i ne smije se promatrati na "crno-bijeli" način.
 
Na prvu bismo rekli da je nužan egzaktan pristanak zaposlenika da se njegova fotografija podijeli na webu i društvenim mrežama.
 
Da, točno, to je najbolji način kako zakonito objaviti fotografiju zaposlenika.
 
Međutim, možemo li pri tom dokazati da je takva privola zaposlenika bila zakonita, dana u potpunosti slobodnom voljom zaposlenika bez prijetnji zaposleniku ili uvjetovanja, da je zaposlenik znao točno gdje će fotografija biti objavljena i u kojem kontekstu, kao i da zaposlenik ima pravo zatražiti da se ta fotografija odmah ukloni s weba ili društvene mreže.
 
No, postoji i drugi valjani pravni temelj za objavu fotografije zaposlenika na webu i društvenim mrežama.
 
Radi se o legitimnom interesu poslodavca, da radi promocije uspjeha svojih poslovnih aktivnosti i priznanja pojedinim zaposlenicima, poslodavac želi javno objaviti fotografiju svog zaposlenika ili cijelog tima.
 
Očigledno, tema mora biti pozitivna i u interesu zaposlenika. Svakako takvom zaposleniku godi javno priznanje, ali ne i nužno u svakom trenutku ili bilo kakvom fotografijom.
 
Pri tom poslodavac opet mora unaprijed informirati svog zaposlenika da ga želi pohvaliti objavom, uz jasnu informaciju na kojem webu ili društvenoj mreži i dati mu izričito pravo na prigovor.
 
Da, zaposlenik mora imati puno pravo reći NE.
 
Ako je namjera poslodavca etična, ako je to u interesu pojedinog zaposlenika, ako se zaposlenik osjeća punopravnim i ponosnim članom tima i ako je jasno i dokazano upoznat da će se njegova fotografija u svrhe isticanja iznimnih uspjeha zaposlenika ili organizacije, objaviti na webu ili društvenim mrežama, uz naglašeno pravo da može slobodno prigovoriti na takvu objavu, tada neće biti problema i poslodavcu nije nužna prethodna privola zaposlenika, ali puna informacija zaposleniku jest.
 
Eh, sad, problem može nastati ako je poslodavac na svoju ruku išao s javnim objavama, a u međuvremenu zaposlenik traži raskid radnog odnosa čime odnosi s poslodavcem izlaze iz okvira poslovne idile.
 
Poslodavac u tom slučaju mora poštivati zahtjev zaposlenika i ukloniti objavljene fotografije ii snimke, inače mu prijete tužbe i prijave nadzornom tijelu.
 
U Španjolskoj se dogodio takav slučaj i rezultirao kaznom od čak 9.000 EUR.
 
Dobra škola za mnoge naše poslodavce....
 
 
Više o španjolskom slučaju:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=AEPD_(Spain)_-_PS/00119/2021&mtc=today
 
 
 
Photo from Pixabay