Kao odgovor na ovo pitanje donosimo vijest iz Španjolske gdje je Grad dobio korektivnu mjeru nadzornog tijela za zaštitu osobnih podataka, nakon što je Grad osnovao grupu na Whatsappu za sve građane zainteresirane za primanje vijesti o radu gradskih tijela.
 
Ulaz u grupu bio je dozvoljen svakom zainteresiranom građaninu, ali pri tom nije postojala nikakva Obavijest o zaštiti osobnih podataka ili Politika privatnosti, putem koje bi svaki građanin, prije ulaska u Whatsapp grupu mogao znati što će se zbivati s njegovim osobnim podacima.
 
A zbivalo se slijedeće:
 
Kad se građanin ubacio u Whatsapp grupu, svi ostali članovi grupe mogli su lako vidjeti njegovo ime, njegov mobilni broj pa i fotografiju.
 
Naknadno je Grad kao osnivač te Whatsapp grupe objavio i Obavijest o zaštiti osobnih podataka u kojoj je opisao što će se zbivati s osobnim podacima svih građana u Grupi.
 
Međutim, bilo je to prekasno.
 
Te informacije su, naravno, kako to obično biva, bile i teško dostupne, prosječnom građaninu bilo je otežano pronaći ih, što je bilo suprotno načelima transparentnosti, kakve GDPR zahtijeva.
 
Glavni krimen Grada je ipak bio u tome da nisu osigurali da osobni podaci građana kao članova Whatsapp grupe ne budu vidljivi svim ostalim članovima Grupe.
 
Grad je priznao taj propust prilikom osnivanja Whatsapp grupe.
 
Zaključno, nadzorno im je tijelo poručilo da Whatsapp nije platforma za takve svrhe i da trebaju odustati od korištenja Whatsappa.
 
Grad je izbrisao Whatsapp grupu.
 
Više o temi:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=APDCAT_(Catalonia)_-_PS_28/2021&mtc=today
 
 
 
Photo by Anton from Pexels