Kazna nije novčane prirode već se radi o javnoj opomeni i roku za ispravljanje pogrešaka od mjesec dana.
 
Svježe je objavljena Odluka Europskog nadzornika za zaštitu podataka (EDPS, European Data Protection Supervisor) o korektivnoj mjeri Europskom parlamentu zbog nezakonitih prijenosa osobnih podataka iz EU u SAD.
 
EDPS je u svojoj odluci utvrdio da se uporabom Google Analytics i platforme za plaćanje Stripe krši odluka Suda Europske unije („CJEU”) u slučaju "Schrems II" iz srpnja 2020. (C-311/18) o prijenosu osobnih podataka iz EU u SAD.
 
EDPS je potvrdio da je web stranica Europskog parlamenta zapravo prenosila osobne podatke u SAD bez osiguranja odgovarajuće razine zaštite podataka putem Google Analytics kolačića na web stranici Parlamenta.
 
Pri tom Europski parlament nije dostavio nikakve dokaze, dokumentaciju ili druge informacije koje se odnose na primijenjene ugovorne, tehničke ili organizacijske mjere kojima bi se osigurala odgovarajuća razina zaštite osobnih podataka koji su preneseni u SAD.
 
Zaista se vrijedi u ovom trenutku upitati zašto tijela javne vlasti koriste Google Analytics i time ignoriraju obveze koje proizlaze iz "Schrems II" presude Europskog suda.
 
NOYB (None of Your Business) kao udruga pravnih aktivista u zaštiti osobnih podataka ističe kako je ova odluka EDPS-a jedna od prvih odluka u provedbi Schrems II presude suda u praksi, te bi mogla pokazati put za stotine drugih slučajeva koji su u tijeku pred nadzornim tijelima, a koje postupke je otvorio NOYB.
 
Imamo li i u Hrvatskoj usporedivih primjera?
 
Više tijela javne vlasti nas obavještava o korištenim kolačićima ovim linkom:
 
https://gov.hr/hr/uporaba-kolacica/1816
 
gdje se navodi:
 
"Informacije koje Google Analytics kolačići generiraju o vašem načinu korištenja ovih stranica, među kojima je i IP adresa s koje ste pristupili stranicama, prenose se na poslužitelj tvrtke Google LLC i tamo pohranjuju. Te informacije bit će korištene u svrhu analize načina korištenja ovih stranica i izrade izvješća namijenjenih administratorima stranica o aktivnostima na tim stranicama."
 
Nadamo se da će ovaj post biti pravovremena pomoć i našim tijelima javne vlasti.
 
EDPS odluka:
 
https://noyb.eu/sites/default/files/2022-01/Case%202020-1013%20-%20EDPS%20Decision_bk.pdf
 
 
 
Photo from noyb.eu