Slučaj sudske presude koji donosimo iz Austrije mogao bi donijeti tektonske promjene u prihvaćanju ili odbijanju mogućnosti uvođenja javnog ocjenjivanja zaposlenika javnih službi.
 
Odmah ćemo reći, s obzirom da jako dobro poznajemo naš domaći obrazovni sustav i škole, da naši učitelji i nastavnici posvećuju nemjerljiv i nedovoljno prepoznat trud u odgajanju i obrazovanju novih generacija mladih ljudi, naše divljenje na svemu što čine za našu djecu.
 
Je li tako i u Austriji, ne znamo, ali znamo da pitanje aplikacije za ocjenjivanje učitelja, nakon pritužbe jednog od učitelja, postalo temom razmatranja od strane austrijskog nadzornog tijela za zaštitu osobnih podataka i presude saveznog upravnog suda.
 
Nadzorno tijelo podržalo je primjenu aplikacije smatrajući je u skladu s načelima slobode izražavanja i informiranja iz Povelje EU o temeljnim ljudskim pravima, koja u svom članku 11. utvrđuje da svatko ima pravo na slobodu izražavanja koje uključuje slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez miješanja tijela javne vlasti i bez obzira na granice.
 
Sud je nakon toga zauzeo stajalište da je aplikacija u interesu javnosti u postizanju veće transparentnosti i jačanju kvalitete obrazovnog sustava, čime se nadjačavaju prava učitelja na njihovu privatnost.
 
Pri tom, kako naglašava sud, ključno je:
 
- da se imena učitelja ne pseudominiziraju jer bi se time izgubio smisao aplikacije,
- da aplikacija strogo vodi brigu da se ograničava na strogo profesionalni život učitelja i ne zalazi u domenu privatnih života,
- da su evaluacije moguće samo kroz pre-definirane kriterije bez mogućnosti upisivanja komentara ili vrijeđanja
- da ocjene nisu javno dostupne dok se za pojedinog učitelja ne prikupi veći broj evaluacija
- da se učenici moraju prijaviti svojim mobilnim brojem radi sprječavanja višestrukih ocjenjivanja, u pravilu zlonamjernih ili s ciljem namještanja ocjena, kako je to svojevremeno bio slučaj s aplikacijom Trip Advisor za ocjenjivanje restorana i hotela.
 
Više o slučaju na:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=BVwG_-_W252_2236355-1&mtc=today
 
 
 
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels