EU je u postupku donošenja tzv. Digital Markets Act kojim će EU povijesno regulirati prava i obveze globalnih tehnoločkih i internetskih platformi kad su u pitanju EU građani.
 
Jedan od ključnih koraka je i stajalište parlamentarnog odbora za zajedničko tržište i zaštitu potrošača (The Internal Market and Consumer Protection Committee), i prije dva dana je isto i objavljeno.
 
Slobodnim prijevodom ćemo prikazati srž tog stajališta:
 
"EU podržava tržišnu utakmicu, ali više ne želimo da tehnološki giganti postaju sve veći i veći a potrošačima u EU ne daju nikakva poboljšanja u zaštiti njihovih prava. Svjedočimo nepoštenim poslovnim praksama tehnoloških giganata koji samostalno postavljaju vlastita pravila. Donošenjem Digital Markets Act takva praksa će postati nezakonita."
 
Digital Market Act se u prvom redu odnosi na društvene mreže, online pretraživače, operativne sustave, online oglašavanje, cloud servise, platforme za dijeljenje video sadržaja, web preglednike, virtaulne asistente i tzv. connected TV.
 
Ovakva će se regulativa, prema zadnjem prijedlogu, odnositi na sve poznate platforme s najmanje 45 milijuna korisnika mjesečno i 10.000 poslovnih korisnika.
 
Takve kompanije neće smjeti više nametati nepoštene prakse prema potrošačima i poslovnim subjektima.
 
Posebno će se strogo regulirati područje ciljanog oglašavanja, na način da će za svaki oblik ciljanog oglašavanja tehnološki giganti morati osigurati jasnu, izričitu, potvrđenu i informiranu privolu svakog od nas potrošača u EU, u skladu s GDPR-om.
 
Štoviše, osobni podaci maloljetnika neće se smjeti obrađivati u komercijalne svrhe i za digitalni marketing, profiliranje i ciljano oglašavanje.
 
A kazne?
 
Za razliku od GDPR-a u kojem su utvrđene maksimalne kazne do 4% ukupnog godišnjeg prometa na globalnoj razini, Digital Markets Act donosi iznose kazni do 20% !!!
 
 
O novostima iz Europskog parlamenta:
 
https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20211118IPR17636/digital-markets-act-ending-unfair-practices-of-big-online-platforms
 
 
 
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels