Potaknuti člankom u medijima na donjem linku, pa i osobnim iskustvima, moramo priznati da se takve prijevare zaista i događaju.
 
PRIMJER 1:
 
Naziva nas nepoznata tvrtka (često s inozemnog broja) koja prodaje neki proizvod i započinje prodajni razgovor s nama.
 
Cilj im je prodati proizvod na način da tijekom razgovora dobiju naš izričit pristanak i potvrdu narudžbe, ne vodeći brigu o propisima u području zaštite potrošača i sklapanja ugovora na daljinu, jer očito znaju da je i premali broj nas upućen u svoja prava. Ne mare ni za Registar "Ne zovi". Ali imaju vrlo uvježban prodajni razgovor.
 
PRIMJER 2:
 
Naziva nas nepoznata tvrtka koja se bavi ocjenjivanjem boniteta i poslovne uspješnosti obrta i tvrtki i obavještava nas da nam žele poslati nagradu i priznanje jer su nas prepoznali kao odličnog poduzetnika. Nama na čast, wow, netko nas je prepoznao, između 170.000 poslovnih subjekata u državi.
 
Cilj tvrtke je dostaviti nagradu i plaketu, ali i poslati račun nemalog iznosa za troškove nagrade i isporuke na našu adresu, kojeg naravno ne spominju.
 
ZAJEDNIČKO ZA OBA PRIMJERA
 
Telefonski pozivi dolaze s nepoznatih brojeva, agenti izgovaraju nazive tvrtki u ime kojih zovu vrlo nerazgovjetno i brzo, a kvaliteta zvuka je degradirana. Ne spominju ni na koji način da se poziv snima. Telefonski razgovori su dobro pripremljeni i uvježbani.
 
Imajući osnovne podatke o nama, očito skinute s interneta, postavljaju niz kratkih pitanja, navodeći nas da potvrđujemo ime i prezime ili naziv tvrtke ili obrta, adresu i druge poznate detalje koje u dobroj vjeri potvrđujemo.
 
Naravno, kroz razgovor počinjemo sumnjati u dobre namjere i opirati se ponudama pa i izričito odbijati iste.
 
Međutim, snimajući takve razgovore, prevaranti alatima za obradu audio snimki izdvajaju naše riječi, nor. "Da", "Tako je", "Točno" ili dijelove naših rečenica i montiraju snimke koje će im kasnije služiti kao dokaz da smo nešto naručili od njih, ili pristali na ponudu.
 
Kako spriječiti ovakve prijevare?
 
Odmah u početnoj fazi zaustaviti razgovor i zatražiti ponovnu informaciju TKO zove, KOJA je to tvrtka. Ako treba i više puta.
 
Ako pitamo snima li se razgovor, uvijek će reći "ne".
 
Tijekom razgovora ne potvrđivati ništa, preuzeti inicijativu i tražiti odgovore protupitanjima.
 
Zabilježimo broj s kojeg je poziv stigao, točno vrijeme i datum poziva.
 
Ako po završetku razgovora, tijekom kojeg smo odbili ponudu i prekinuli komunikaciju, ipak osjećamo zabrinutost da smo možda ipak nešto izrekli što bi nam se moglo "namontirati", potražimo web stranicu tvrtke u ime koje su nas zvali, pronađimo njihovu politiku privatnosti ili o zaštiti osobnih podataka, i email adresu na koju se mogu poslati zahtjevi za našim GDPR pravima.
 
Emailom pošaljimo zahtjev za pristupom svojim osobnim podacima prema članku 15. GDPR-a, s posebnom napomenom da izričito tražimo kopiju snimke razgovora započetog pozivom s određenog telefonskog broja u određeno vrijeme i datum.
 
Naravno, podsjećamo ih na ovaj zahtjev svakih 2-3 dana dok konačno ne dobijemo odgovor da nemaju snimku razgovora.
 
Time sprječavamo i prijevaru.
 
Ako ne odgovaraju na naše zahtjeve, prijavimo na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
https://express.24sata.hr/ekonomix/biste-li-ulozili-novac-u-ozakonjenu-gadnu-prevaru-25435