Svježa je vijest da je Europska komisija donijela delegirani akt kojim radi dopunu i mijenja tekst EU Direktive o usklađivanju zakonodavstava država članica o stavljanju na raspolaganje radijske opreme na tržištu:
 
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014L0053
 
 
a kojim bitno jača kibernetičku sigurnost bežičnih uređaja koje svakodnevno koristimo, od pametnih telefona, tableta, satova, fitness uređaja, dječjih igrački i uređaja za slušanje djeteta u drugoj sobi, pametnih zvučnika, uređaja pametnih domova, usisavača, klima uređaja, alarma, printera, mjerača potrošnje struje ili vode i niza drugih uređaja u našem okruženju.
 
Svi ti uređaji spojeni su na internet i jasno je da su iznimno izloženi kibernetičkim napadima zlonamjernika zbog svoje preniske razine sigurnosti i zaštite osobnih podataka koje prikupljaju o nama ili o našoj djeci.
 
A prikupljaju pratkički sve detalje naših svakodnevica, od lokacija kretanja, otkucaja srca, spojenih wifi mreža, emailova, kontakata, poruka, fotografija, pa sve do naših glasova, naredbi, zvukova oko nas, kupnji, zdravstvenih pokazatelja, bankovnih kartica, da ne nabrajamo u nedogled.
 
Delegiranim aktom Europske komisije, nakon potvrde od strane Europskog parlamenta i Vijeća EU, proizvođači svih tih uređaja moraju osigurati određene tehničke preduvjete prije njihove isporuke na EU tržištu. Nijedna zemlja članica EU neće morati mijenjati svoje nacionalne zakone zbog toga.
 
Ovo je odlična vijest.
 
Ali smo još daleko od njene implementacije, koja se očekuje tek sredinom 2024. godine, i stoga dijelimo priličnu zabrinutost što će se događati sa sigurnošću osobnih podataka korisnika pametnih uređaja još slijedeće tri godine.
 
Naime, sad slijedi donošenje europskih normi po kojima će se proizvođači uređaja morati usklađivati prije nego stave svoje uređaje na tržište EU.
 
 
 
 
Više o vijestima iz Europske komisije:
 
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_5634
 
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/QANDA_21_5635
 
 
 
 
Photo by community.iotex.io