Sažetak je to javno objavljenog stajališta slovenskog nadzornog tijela za zaštitu osobnih podataka (Informacijski Pooblaščenec):
 
https://www.ip-rs.si/novice/po-odhodu-zaposlenega-njegov-e-naslov-ne-sme-ostati-aktiven
 
Informacijski Pooblaščenev također naglašava da preusmjeravanje emailova bivšeg zaposlenika drugom zaposleniku također nije dozvoljeno rješenje.
 
Stoga je važno da poslodavci, u svrhe osiguranja neovlaštenog zadiranja u privatnost bivšeg zaposlenika i osiguranje kontinuiteta poslovanja, pravovremeno osiguraju da najkasnije pri prestanku radnog odnosa osiguraju, odnosno, s gašenjem email adrese, postave obavijest da se ta email adresa više ne koristi i da se emailovi vezani za pojedina poslovna pitanja pošalju na druge emailove organizacije ili konkretno na email adresu zaposlenika koji je preuzeo dužnosti bivšeg zaposlenika.
 
Na taj način će se ispoštovati članak 48. slovenskog zakona o radnim odnosima ali i članak 29. hrvatskog zakona o radu:
 
1) Osobni podaci radnika smiju se prikupljati, obrađivati, koristiti i dostavljati trećim osobama samo ako je to određeno ovim ili drugim zakonom ili ako je to potrebno radi ostvarivanja prava i obveza iz radnog odnosa, odnosno u vezi s radnim odnosom.
 
(4) Pogrešno evidentirani osobni podaci moraju se odmah ispraviti.
 
(5) Osobni podaci za čije čuvanje više ne postoje pravni ili stvarni razlozi moraju se brisati ili na drugi način ukloniti.
 
 
 
 
 
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels