"Druga bitna novost je da povjerljiva osoba više neće morati biti zaposlenik kod poslodavca na kojeg se prijava odnosi, već i netko izvana, primjerice odvjetnik, revizor i slično kojeg zaposleni predlože i odaberu."
 
Najava je to iz današnjih medija i izjava nadležnog ministra.
 
U studenom ove godine ide javna rasprava na temu izmjena i dopuna prijedloga Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, kolokvijalno nazvanog Zakona o zaštiti zviždača, a temeljem EU direktive EU 2019/1937, kojom se u članku 8. stavku 5. određuje:
 
"Kanalima za prijavljivanje može interno upravljati osoba ili odjel koji su imenovani u tu svrhu ili ih eksterno može pružati treća osoba. Zaštitne mjere i zahtjevi iz članka 9. stavka 1. primjenjuju se i na treće osobe kojima je povjereno upravljanje kanalom za prijavljivanje pravnog subjekta u privatnom sektoru."
 
U Hrvatskoj je već dokazano da su u određenim kategorijama pravnih osoba vanjski Službenici za zaštitu podataka, kao profesionalci koji se 24/7/365 bave tom tematikom, nemjerljivo pouzdanije osobe za obavljanje takvih iznimno odgovornih uloga u organizacijama s najvišom razinom povjerljivosti i profesionalnosti, uz neizbježno najvišu razinu profesionalne etike i integriteta.
 
Zašto ne bi i Povjerljive osobe koje brinu o zaštiti zviždača i provođenju postupaka prijave nepravilnosti bile vanjski profesionalci na koje se ne može utjecati prilikom provođenja zakonskih postupaka.
 
Postojeći Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti u Hrvatskoj primjenjuje se od 2019. na sva tijela javne vlasti na središnjoj i lokalnoj razini, na pravne osobe s javnim ovlastima, trgovačka društva u većinskom vlasništvu države ili lokalne jedinice te na sve poslodavce privatnog sektora.
 
Međutim, par mjeseci nakon stupanja na snagu tog Zakona EU je donijela NOVU Direktivu 2019/1937
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32019L1937
temeljem koje sve zemlje članice EU moraju donijeti NOVE ZAKONE do 17.12.2021.
Tako će morati i Hrvatska.
 
Nova Direktiva EU i novi Zakon morati će konkretnije pojačati i mjere zaštite identiteta prijavitelja nepravilnosti i njihovih osobnih podataka, pisali smo o tome:
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/1559-nove-gdpr-obveze-u-zastiti-zvizdaca-prijavitelja-nepravilnosti
 
Današnji članak u medijima:
 
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/novi-zakon-o-zastiti-zvizdaca-nepravilnosti-ce-moci-prijaviti-izravno-pravobranitelju-a-stize-jos-jedna-bitna-izmjena-15113763