Dosta često nailazimo na web stranice na kojima nas se traži da kliknemo na kućicu kako bismo potvrdili da smo pročitali Uvjete korištenja ili Uvjete poslovanja, i to je OK.
 
Isto tako, web stranice nas mogu tražiti da kliknemo na posebnu kućicu kojom potvrđujemo da smo pročitali njihove Uvjete zaštite privatnosti, a na nama je odluka hoćemo li ih pročitati ili samo kliknuti.
 
Međutim, važno je znati da se Uvjeti privatnosti, Politika privatnosti ili slično NE PRIHVAĆAJU. Oni su takvi kakvi jesu, kakve je definirala i napisala organizacija kao voditelj obrade. Mogu biti u skladu s GDPR-om ili ne, ali mi kao korisnici ih nemamo zašto prihvaćati.
 
Ali možemo biti traženi da potvrdimo da smo ih pročitali.
 
A najgora kombinacija dogodila se u Danskoj, gdje je tvrtka koja je otvorila tzv. Dating platformu, odnosno, stranicu za traženje partnera, tražila od svojih korisnika da jednim jedinim klikom prihvate Uvjete korištenja i Politiku privatnosti, čime su ujedno podvalili korisnicima da su dali svoje privole za obradu njihovih osobnih podataka.
 
Takve privole su nevaljale. Privola ne smije biti uvjetovana. Mora biti predmetom naše slobodne volje i jasnog aktivnog pristanka s posebnom svrhom.
 
Ako moramo prihvatiti Uvjete korištenja, tada se jednim klikom istovremeno davanje privole ne može smatrati našim slobodnim izborom temeljem naše jasne akcije prihvaćanja.
 
Više o danskom slučaju:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=Datatilsynet_(Denmark)_-_2018-41-0013&mtc=today