Niz medija izvješćuju o ovoj incidentnoj situaciji nastaloj nakon što su zaposlenici IKEA distribucijskog centra u Peterboroughu u Engleskoj uočili crveno svijetlo kroz panele pokrova u muškim i ženskim sanitarnim prostorima.
 
IKEA je potvrdila da su kamere instalirane 2015. godine zbog prikupljanja dokaza o sumnjama na uzimanje nedozvoljenih opojnih sredstava od strane pojedinih nezaposlenika.
 
Ovdje se ne radi samo o strogom kršenju privatnosti zaposlenika i kršenju propisa o zaštiti osobnih podataka, već i dodatnoj reputacijskoj šteti na kompaniju koja je poznata po brigi o zaposlenicima, a nastavno i na slučaj iz Francuske gdje je otkriveno praćenje stotina zaposlenika i kandidata za radno vrijeme, uz angažman privatnih detektiva i policije ili angažiranjem "lažnih" zaposlenika koji su izvješćivali upravu o ponašanju stvarnih zaposlenika, a provjeravali su i stanje bankovnih računa zaposlenika:
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/1342-ikea-kaznjena-drasticnim-iznosom-a-bivsi-ceo-francuske-podruznice-ide-u-zatvor-zbog-pracenja-zaposlenika
 
U Hrvatskoj je postavljanje kamera video nadzora u sanitarnim prostorima zabranjeno odredbama dva zakona:
 
 
1. Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka
 
Taj zakon u svojim člancima 25-29. određuje obveze u području svrhe nadzora, transparentnosti i obavještavanja o video nadzoru, rokovima pohrane snimki, obvezama na samim sustavima video nadzora i pravima pristupa.
 
U članku 30. jasno naglašava da se obrada podataka zaposlenika putem sustava videonadzora može provoditi samo ako su uz uvjete utvrđene tim zakonom ispunjeni i uvjeti utvrđeni Zakonom o zaštiti na radu i ako su zaposlenici bili na primjeren način unaprijed obaviješteni o takvoj mjeri te ako je poslodavac informirao zaposlenike prije donošenja odluke o postavljanju sustava videonadzora.
 
Pri tom, videonadzor radnih prostorija ne smije obuhvaćati prostorije za odmor, osobnu higijenu i presvlačenje.
 
 
2. Zakon o zaštiti na radu
 
Konkretno se u članku 43. poslodavcu daje mogućnost uvođenja video nadzora radnih prostorija, pod uvjetom da se takvi uređaji koriste radi nadzora ulazaka i izlazaka i zaštite zaposlenika od pljačke, provale, nasilja, krađe i sličnih incidenata povezanih s radom.
 
Zabranjeno je postavljanje video nadzora u prostorima za osobnu higijenu i presvlačenje.
 
Više o slučaju iz Engleske:
 
https://tribunetimes.co.uk/news/ikea-launches-investigation-after-staff-find-cctv-cameras-in-toilets/
 
https://www.the-sun.com/news/uk-news/3766384/cameras-found-ikea-toilets-there-for-6-years/
 
https://www.bbc.com/news/uk-england-cambridgeshire-58734467
 
Photo by BBC.UK