GDPR ističe da su djeca najranjivija skupina društva kada govorimo o zaštiti osobnih podataka. Često nisu svjesna kakvim se sve rizicima izlažu kada neoprezno dijele svoje osobne podatke kao što su fotografije, ime i prezime, adresa itd. na društvenim mrežama.

Kako bi potaknula djecu, ali i roditelje, odgojitelje i nastavnike na razmišljanje o važnosti zaštite osobnih podataka djece, osobito kad uzmemo u obzir da živimo u vremenu kad su društvene mreže dio naše svakodnevnice i njihova privremena nedostupnost može izazvati kaos u svijetu, AZOP je izradio brošuru "Djeca i mladi u svijetu modernih tehnologija."

Što se tiče najčešćih prijevara na Internetu na štetu djece, u posljednje vrijeme one su dominantne u području različitih aplikacija za komunikaciju (Viber, WhatsApp i dr.) gdje dobivamo poruku s poveznicom i tekstom koji nas informira da smo nešto osvojili ili da samo trebamo posjetiti poveznicu, kako bismo preuzeli nagradu, video ili neki drugi sadržaj. Isto tako, dodatan oprez potreban je i kod instaliranja raznih aplikacija, bilo na pametnom telefonu ili Facebooku, gdje su također prisutne velike mogućnosti prijevarnog postupanja. Naravno, ne treba zaboraviti niti toliko spominjani chat putem Interneta (što je posebno primamljivo za djecu, ali s druge strane otvara prostor za moguće prijevare i nedozvoljena ponašanja), zatim lažne nagradne igre, te već standardne prijevare, kao što su lažno predstavljanje u cilju vrbovanja, prijetnji, zastrašivanja te svih oblika manipulativnog ponašanja, pri čemu se djeca dovode u položaj da moraju nešto učiniti (kako bi zauzvrat nešto dobili), odnosno dovode se do toga da potpuno nekritički i nesvjesni mogućih dalekosežnih posljedica otkrivaju svoju privatnost i osobne podatke.

AZOP brošura je ovdje:

https://azop.hr/wp-content/uploads/2021/10/Djeca-i-mladi-u-svijetu-modernih-tehnologija-1.pdf