Talijansko nadzorno tijelo Garante pokrenulo je sveobuhvatnu istragu aplikacija na Google Android i Apple IOS platformi, za koje se otvoreno sumnja da korisnike pametnih telefona konstantno slušaju i snimaju, uključujući i pozadinske zvukove, koji mogu podosta naših privatnih detalja otkriti.
 
Zašto aplikacije pod istragom to rade?
 
Da bi saznale o nama što više detalja iz privatnog života kako bi naše profile prodali onima koji će nam poslati izravni oglas za neki artikl ili uslugu koja nam baš nekako treba ili čeznemo za njom.
 
Mnoge aplikacije, naime, uključuju korištenje mikrofona kroz naše pristupne dozvole koje su im potrebne u trenutku preuzimanja.
 
Nakon što damo svoje dozvole za pristup našim mikrofonima pametnih telefona, vrlo često i bez razloga ili razmišljanja, otvaramo širom vrata naših privatnih odaja.
 
O ovoj nezakonitoj upotrebi podataka koja se radi iza naših leđa, nadzorno je tijelo pokrenulo istragu, a nekoliko je korisnika izašlo s idejom kako bi bilo dovoljno reći nekoliko riječi o njihovim idejama, projektima, putovanjima ili jednostavnim željama da vide kako oglašavanje automobila, turističkih agencija ili kozmetičkog proizvoda stiže na njihove mobitele.
 
Ujedno će se vršiti i provjera jesu li informacije koje se pružaju nama - korisnicima pametnih telefona jasne i transparentne te jesmo li mi po dobivanju informacije pristali na to.
 
Više o temi na:
 
https://thegaltimes.com/privacy-alert-garante-investigates-the-apps-that-listen-from-the-microphone/31544/