Moramo priznati da je ovo vrlo pozitivna promjena, ali priznajemo da nam ostaje trunka sumnje je li zaista moguće da Facebook poštuje naš odabir ili odbijanje instalacije kolačića?
 
Facebook je odnedavno promijenio kontrolu našeg pristanka na instalaciju svojih kolačića kada Facebooku pristupamo putem weba. I to samo za nas koji smo u EU.
 
Facebook u svojim javnim istupanjima naglašava da se ovdje radi o dijelu njihovih stalnih nastojanja da se ljudima pruži veća kontrola nad njihovom privatnošću i da se uskladi s rastućim zahtjevima u pogledu privatnosti, kao što su Opća uredbe o zaštiti podataka (GDPR) i Direktiva o e-Privatnosti (e-Privacy).
 
Nadovezujući se na postojeće kontrole privatnosti, Facebook je stvorio novi izbornik postavki na Facebooku i Instagramu, gdje europski korisnici mogu ponovno posjetiti i u svakom trenutku upravljati svojim odlukama o pristanku za kolačiće.
 
Facebook nam obećaje da time daje ljudima veću razinu kontrole nad njihovim odabirima kolačića i više informacija o tome za što koriste različite vrste kolačića, uključujući informacije koje dobivaju od drugih aplikacija i web stranica.
 
Mi ćemo ipak dati konkretnu uputu svim našim čitateljima.
 
Kad odlazimo na login stranicu Facebooka, nemojmo odmah automatski kliknuti na "Dopusti sve kolačiće", već kliknimo na "Više mogućnosti" gdje možemo ukinuti prikupljanje kolačiće u razne ne-nužne svrhe i tada idemo s konačnim klikom na "Dopusti odabrane kolačiće".
 
To nam Facebook nije tako lijepo opisao, zar ne?
 
Mi smo to sad uradili umjesto njih...