HZJZ je objavio nove Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021.-2022. (26/08/2021):

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Upute-za-sprje%C4%8Davanje-i-suzbijanje-epidemije-bolesti-COVID-19-vezano-uz-rad-pred%C5%A1kolskih-ustanova-osnovnih-i-srednjih-%C5%A1kola-u-%C5%A1kolskoj-godini-2021.-2022.-1.pdf

 

Za razliku od proljetnih uputa, ovdje su uvažene upute AZOP-a da se prilikom vođenja evidencija ulazaka i izlazaka ne zapisuju niti pohranjuju izmjerene vrijednosti tjelesne temperature djece, odgajatelja, učitelja, nastavnika, zaposlenika, roditelja i posjetitelja.

Možemo mjeriti tjelesnu temperaturu na ulasku u vrtić ili školu, ali je NE BILJEŽIMO NITI POHRANJUJEMO.

Ukoliko je tjelesna temperatura povišena ili su prisutni drugi simptomi, zabranjujemo ulazak osobi u vrtić ili školu.

Vrtići i škole moraju voditi evidencije ulazaka i izlazaka, bilo da je riječ o ovlaštenom ili neovlaštenom osoblju.

1. Ovlašteno osoblje uključuje: djecu/učenike, osoblje, pomoćno i administrativno osoblje, ostalo osoblje kojem je odobren ulazak;

2. Neovlašteno osoblje uključuje: roditelje/skrbnike, neupisanu braću/sestre, djecu/učenike, drugo osoblje koje nije nužno za rad ustanove).

 

Ono što nije obuhvaćeno HZJZ uputama a obvezno je po GDPR-u:

Važno je na ulazima u vrtić ili školu na vidljivo mjesto na samom ulazu u školu ili na mjestu na kojem se uzimaju osobni podaci i eventualno mjeri temperatura, postaviti Obavijest o zaštiti podataka koja sadrži:

- svrhu uzimanja osobnih podataka, opisani temelj u HZJZ uputama

- koji se osobni podaci uzimaju (ime, prezime, datum, vrijeme...)

- da se podaci pohranjuju za vrijeme trajanja epidemioloških mjera

- da se podaci mogu otkriti nadležnim tijelima u svrhu provođenja epidemioloških mjera

- informaciju da se (moguće) mjeri temperatura ali se izmjerene vrijednosti ne zapisuju niti pohranjuju

- koja prava u području zaštite podataka osobe imaju (pravo na pristup podacima, izmjene, brisanje, ograničenje obrade, pravo na prigovor AZOP-u

- kontakt podatke Službenika za zaštitu podataka ustanove

- poveznicu na Politiku privatnosti na web stranicama dječjeg vrtića ili škole gdje se nalazi više informacija

 

Privole ovdje nisu ni na koji način primjenjive.

Izuzetno je važno da Evidencije nikada ne ostavljaju u hodniku vrtića ili škole bez nadzora i da se po završetku dana pohrane na sigurno mjesto s ograničenjem pristupa.

Ujedno, za sve ustanove koje trajno drže stare evidencije, stare evidencije koje smo u prethodnoj školskoj godini vodili treba na siguran način uništiti uništavačem papira pa onda ekološki zbrinuti, jer iste više nemaju svoju epidemiološku svrhu.