Svima vam je poznato kakvo je naše stajalište o brigi o zaštiti privatnosti i osobnih podataka od strane Facebooka, Instagrama i Whatsappa kao članica Facebook grupacije.
 
Najnovijim najavama Instagrama da ćemo morati upisati svoje datume rođenja razmišljanja su nam vrlo podijeljena.
 
Instagram tvrdi da to rade radi zaštite maloljetne djece.
 
Štoviše, Instagram je nedavno najavljivao otvaranje posebne inačice Instagrama za mlađe od 13 godina.
 
Javljali smo već ovdje da je Instagram odlučio sve profile maloljetnika mlađih od 16 godina automatski pretvoriti u privatne, tako da njihove objave, lajkove i komentare mogu vidjeti samo odobreni pratitelji i frendovi:
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/1433-dobre-vijesti-iz-instagrama
 
Mi podržavamo svaku racionalnu i učinkovitu novinu koja će štititi maloljetnike od prijetnji interneta i društvenih mreža.
 
No, postavlja se pitanje na koji način će Instagram znati da neko dijete ne laže o svojim godinama?
 
Instagram će koristiti AI (Artificial Intelligence, umjetnu inteligenciju) u svrhe identifikacije računa na kojima su klinci lagali. Jedan od bezbolnijih načina otkrivanja datuma rođenja je praćenje čestitki frendova.
 
Međutim, ne znači da Instagram zajedno s Facebookom neće koristiti AI tehnologiju i za druge svrhe, kao što također ne znači da sve te podatke Instagram neće podijeliti u cijelosti s Facebookom, kako to i sami navode u svojim pravilima privatnosti, upravo za ciljano oglašavanje klincima.
 
Uostalom, tko kaže da će se ovakav AI koristiti samo na djeci...
 
https://techcrunch.com/2021/08/30/instagram-will-require-users-to-provide-their-birthday/?guccounter=1