Google (napokon) najavljuje, usporedivo s već davno uvedenim od strane Applea, uvođenje novih sigurnosnih mjera s ciljem zaštite osobnih podataka korisnika aplikacija iz Google Play Storea.
 
Svjedočili smo u nekoliko navrata, kada smo javljali o postojanju aplikacija na Google Store koje su jednostavno imale jedini zadatak krasti osobne podatke svojih korisnika.
 
Aplikacije u Google Storeu će uskoro morati dati i javno objaviti informacije o sigurnosnim postavkama svojih aplikacija, kao i potvrde da u cijelosti slijede nova pravila Googlea na sigurnost aplikacija, zaštitu obitelji i slijeđenje globalnih standarda sigurnosti i zaštite privatnosti.
 
Svaki korisnik Android pametnih telefona moći će vidjeti koji mu se osobni podaci uzimaju dok koristi aplikaciju (npr. lokacija, kontakti, poruke, email, ime i prezime, financijski podaci), kako se ti podaci koriste i u koju svrhu i jesu li nužni za funkcioniranje aplikacije.
 
Svi će isporučitelji aplikacija za Android pametne telefone morati objaviti i Politiku privatnosti i točne i cjelovite informacije i sigurnosnim aspektima postupanja s osobnim podacima.
 
Google je sada objavio jasne smjernice i okvire ponašanja, od listopada 2021. do travnja 2022. će developeri aplikacija morati ispuniti traćeno, dok će sve prethodno navedene informacije korisnicima aplikacija biti dostupne od siječnja 2022.
 
Živi bili...
 
https://android-developers.googleblog.com/2021/07/new-google-play-safety-section.html