„Razumijevanje kako procijeniti usklađenost s načelima zaštite podataka može predstavljati izazov u kontekstu umjetne inteligencije. Od pogoršanih, a ponekad i novih, sigurnosnih rizika koji dolaze od korištenja sustava umjetne inteligencije, do mogućnosti diskriminacije i pristranosti u podacima. Tehnološkim stručnjacima i stručnjacima za usklađenost teško je upravljati svojim putem do usklađenih i izvedivih sustava umjetne inteligencije.”
 
Riječi su to visokog dužnosnika UK nadzornog tijela za zaštitu osobnih podataka (ICO), koje je objavilo beta verziju alata kojim organizacije mogu osigurati da je njihov projekt umjetne inteligencije ili njena primjena u skladu s regulatornim okvirom zaštite osobnih podataka.
 
Alat sadrži analizu rizika kako bi se organizacijama koje koriste AI pomoglo u obradi osobnih podataka da razumiju rizike za prava pojedinaca s obzirom na njihove osobne podatke. Također daje prijedloge najbolje prakse o organizacijskim i tehničkim mjerama koje se mogu koristiti za upravljanje rizicima ili njihovo ublažavanje te dokazuje usklađenost s okvirom zaštite osobnih podataka.
 
ICO tvrdi da, ako vaša organizacija koristi AI za obradu osobnih podataka, onda slijedeći ovaj alat, možete doseći visoku sigurnost da se pridržavate okvira zaštite osobnih podataka.
 
Alat je javno dostupan ovdje:
 
https://ico.org.uk/media/for-organisations/documents/2620273/ico_ai-and-data-protection-risk-toolkit_beta.xlsx
 
Više o temi na:
 
https://ico.org.uk/about-the-ico/news-and-events/news-and-blogs/2021/07/new-toolkit-launched-to-help-organisations-using-ai/
 
Photo by Kindel Media from Pexels