Današnji svjetski mediji javljaju da je nizozemsko nadzorno tijelo izreklo GDPR kaznu Tik Toku u iznosu od 750.000 EUR zbog kršenja privatnosti maloljetnika.
 
Prvenstveno se radi o krivnji što su tekstovi Privacy Policy pisani na engleskom jeziku, iako se radi o korisnicima iz Nizozemske i iako se radi prvenstveno o maloljetnicima.
 
Članak 13. GDPR-a jasno određuje strogu obvezu informiranja pojedinaca o detaljima prikupljanja i obrade osobnih podataka, od svrhe, pravnog temelja, kome se daju podaci, zbog čega su nužni, što se s njima radi i na koji rok, izvoze li se izvan EU/EEA i koja su nam prava u zaštiti svoje privatnosti.
 
No, postoji i obveza transparentnosti, opisana Smjernicama WP29 o transparentnosti, dostupnima i na web stranicama AZOP-a:
 
https://azop.hr/wp-content/uploads/2020/12/smjernice-o-transparentnosti-1.pdf
 
koje nalažu da se informacije pojedincima moraju pružati na što jednostavniji način, u sažetoj i lako dostupnoj formi, a "prijevod na druge jezike trebao bi se osigurati ako je voditelj obrade usmjeren na ispitanike koji govore te jezike".
 
Ako je voditelj obrade podataka usmjeren na djecu ili je, ili bi trebao biti, svjestan da se njegovom robom/uslugama posebno koriste djeca (uključujući situacije u kojima se voditelj obrade oslanja na privolu djeteta), trebao bi osigurati da se koriste rječnik, ton i stil jezika primjeren djeci kako bi dijete kojemu je informacija namijenjena moglo shvatiti da je poruka/informacija namijenjena njemu. Koristan primjer jezika usmjerenog na djecu koji se koristi kao alternativa izvornom pravnom jeziku može se pronaći u „Konvenciji UN-a o pravima djeteta na jeziku bliskom djeci.
 
Slijedeći ovaj slučaj, mnoge EU zemlje članice mogle bi pokrenuti postupak i kažnjavanje Tik Toka.
 
Ono što mi sigurno znamo, Tik Tok ne daje informacije hrvatskim korisnicima na hrvatskom jeziku. Niti djeci.
 
Više o nizozemskoj kazni Tik Toku:
 
https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/en/news/tiktok-fined-violating-children%E2%80%99s-privacy