Ako jedinica lokalne uprave odluči ograničiti mogućnost odlaganja otpada u podzemne spremnike u kvartu samo za stanovnike tog kvarta, sasvim je izgledno da će se pri tom obrađivati i osobni podaci stanovnika kvarta.
 
Iskustva iz Nizozemske mogu pomoći svim jedinicama lokalne uprave u razumijevanju o čemu je važno voditi brigu kako bi se izbjeglo kršenje propisa o zaštiti osobnih podataka.
 
Iako možda postoji više načina ograničavanja pristupa podzemnim spremnicima, jedinica lokalne uprave odlučila je u inicijalnoj fazi to raditi putem čip kartica.
 
Prislanjanjem čip kartice s osobnim podacima sugrađana čitaču na spremniku uspoređivali su se u sustavu već uneseni osobni podaci s podacima s čip kartice i uparivanjem podataka otvarao se spremnik za bacanje otpada.
 
No, jedinica lokalne uprave suočila se sa zabranom takvog sustava od strane nadzornog tijela i zaključavanja spremnika samo na stanovnike kvarta zbog neispravne primjene temeljnih načela zaštite osobnih podataka.
 
Po takvoj zabrani izvršili su promjene u sustavu na način da su se spremnici mogli otvoriti putem čip kartica na kojima je bio samo "kod" određenim algoritmom povezan s adresom nositelja čip kartice i uspoređivan s tzv. bijelom listom dozvoljenih kodova, a osobni podaci nositelja kartice nisu se pohranjivali u sustavu niti na bilo koji način zadržavali, jer se očitani kod s čip kartice resetirao.
 
Time su se ispunila i temeljna načela iz članka 5. GDPR-a:
 
- načelo smanjenja količine podataka: kada prikupljeni i obrađivani osobni podaci moraju biti primjereni, relevantni i ograničeni na ono što je nužno za postizanje svrhe
 
- načelo ograničenja pohrane: kada su osobni podaci zadržani samo onoliko dugo koliko je potrebno u svrhe radi kojih se obrađuju
 
Nakon ispravljanja načina funkcioniranja sustava i načina obrade osobnih podataka, nadzorno je tijelo dozvolilo daljnju primjenu sustava, a jedan nizozemski sud je i presudio da je takav sustav zakonit i u skladu s temeljnim načelima zaštite osobnih podataka, nakon podignute tužbe nezadovoljne strane.
 
Štoviše, ocijenili su i da je ovakav sustav, unatoč tužbama, zakonit, odnosno, da je ispunjeno i:
 
- načelo zakonitosti: takva obrada osobnih podataka ima svoj pravni temelj u članku 6. stavku 1. točki e. - kada je obrada nužna za izvršavanje zadaće od javnog interesa ili pri izvršavanju službene ovlasti
 
Više o nizozemskom slučaju:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=RvS_-_201906880/1/A3&mtc=today
 
Fotografija: Varaždinske vijesti
https://www.varazdinske-vijesti.hr/aktualno/podzemni-spremnici-za-otpad-postavljeni-u-pos-naselju-za-daljnju-izgradnju-dogovor-s-gradanima-27903