Neovlaštena objava podataka o seksualnoj orijentaciji, navikama, općenito seksualnom životu, s njime povezanih fotografija i snimki, bilješki ili poveznica s konkretnom osobom predstavlja tešku povredu privatnosti pojedine osobe i može uzrokovati visoke rizike na prava i slobode pojedinca, uzrokujući, između ostalog, štetu ugledu i materijalnu ili nematerijalnu štetu.
 
Donosimo slučaj iz Španjolske s ishodnom od 1.500 EUR kazne jer je fizička osoba na web stranici objavila podatke o seksualnom životu, fotografije i bilješke drugog pojedinca, s naglaskom na njegovu orijentaciju BDSM sklonostima. Pri tom se objavitelj opravdavao da su objave bile isključivo u privatne ili kućne svrhe i bez objave imena i prezimena druge kompromitirane osobe i bez prikaza njegovog lica, smatrajući takve prikaze anonimnima, a sve temeljem prethodno sklopljenog ugovora o mogućnosti objave fotografija i video materijala, odnosno, odricanja vlastite privatnosti.
 
Nadzorno tijelo na zanimljiv način je zaključilo da se ovdje okrivljenik ne može pozivati na isključivo privatnu ili kućnu svrhu objave fotografija, jer se takvom može smatrati samo sporedna objava fotografija trećih osoba, a u konkretnom slučaju je objava fotografija konkretnog pojedinca bila primarnim ciljem objave.
 
Također, web stranica nije bila privatnog karaktera, već javno dostupna neograničenom broju posjetitelja te time svako pozivanje na privatnu ili kućnu svrhu otpada.
 
Iako su fotografije bile zamućene u području lica, utvrđeno je da iste nisu anonimne, jer se konkretna osoba i dalje može prepoznati.
 
Ovo je dobro upozorenje nekim dentalnim ordinacijama koje prikazuju lica svojih pacijenata na društvenim mrežama, ili školama koje smatraju da zamućivanjem lica mogu onemogućiti prepoznavanje konkretnog učenika.
 
I konačno, uslijed merituma spomenutog ugovora, isti se ne može smatrati izričitom privolom pojedinca na javnu objavu podataka o njegovom seksualnom životu kao posebnoj kategoriji osobnih podataka iz članka 9. stavka 2. točke a. GDPR-a, čime objavitelj fotografija nije imao valjani zakoniti temelj obrada i zaslužio je izrečenu kaznu.
 
Više o španjolskom slučaju:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=AEPD_(Spain)_-_PS/00410/2020&mtc=today
 
Izvor fotografije: IAPP