Navedeno stajalište suda nije naišlo na široko odobravanje posebice iz razloga što je Radna skupina iz članka 29. (Working Party 29) u svojim Smjernicama
https://azop.hr/wp-content/uploads/2020/12/wp253_hr_novcane_kazne.pdf
utvrdila određene okvire balansa između opomena i kazni:
 
"Kada je riječ o slučajevima navedenima u članku 83. stavcima od 4. do 6., taj se odabir mora temeljiti na razmatranju svih korektivnih mjera, a to uključuje i mogućnost izricanja odgovarajuće upravne novčane kazne uz neku korektivnu mjeru iz članka 58. stavka 2. ili u samostalnom obliku."
 
"U uvodnoj izjavi 148. uvodi se pojam „lakšeg kršenja”. Takva kršenja mogu se odnositi na kršenja jedne odredbe Uredbe ili nekoliko odredbi navedenih u članku 83. stavku 4. ili 5. Međutim, na temelju procjene kriterija iz članka 83. stavka 2. nadzorna tijela mogu zaključiti da se u konkretnim okolnostima određenog slučaja, na primjer kršenjem, znatno ne ugrožavaju prava predmetnih ispitanika i ne utječe na bit predmetnih obveza. U takvim je slučajevima novčanu kaznu moguće zamijeniti službenom opomenom (no ne uvijek)."
 
"U uvodnoj izjavi 148. ne navodi se da nadzorna tijela uvijek moraju novčanu kaznu zamijeniti službenom opomenom ako je došlo do lakšeg kršenja („umjesto novčane kazne može se izdati upozorenje”), već se smatra da takva mogućnost postoji nakon što se izvrši konkretna procjena svih okolnosti nekog slučaja."
 
"U toj uvodnoj izjavi postoji jednaka mogućnost zamjene novčane kazne službenom opomenom i ako je voditelj obrade podataka fizička koju je moguća novčana kazna nerazmjerno opteretila. Polazi se od toga da nadzorno tijelo, nakon što razmotri okolnosti predmetnog slučaja, mora procijeniti treba li izreći novčanu kaznu. Ako podrži izricanje novčane kazne, nadzorno tijelo mora procijeniti i bi li moguća novčana kazna nerazmjerno opteretila fizičku osobu."
 
Mi ćemo reći da smo za poštivanje slijedećeg rasporeda:
 
1. Osvještavanje
2. Kvalitetna edukacija
3. Opomena
4. Oštra kazna u slučaju nepoštivanja opomene
 
Više o belgijskom slučaju:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=CA_-_2021/AR/163&mtc=today