Prije nego damo obrazloženje naslova ovog posta, provjerimo svi imamo li možda instalirane ove aplikacije iz Google Play trgovine:
 
PIP Photo
Processing Photo
Rubbish Cleaner
Inwell Fitness
Horoscope Daily
App Lock Keep
Lockit Master
Horoscope Pi
App Lock Manager
 
Izbrišimo ih odmah s naših Android pametnih telefona i promijenimo lozinke na Facebook računima te svakako aktivirajmo 2FA autentifikaciju na Facebooku.
 
Prethodno navedeni niz aplikacija dokazano kradu naše Facebook lozinke na način da korisniku ponude, ukoliko želi da mu se više ne pojavljuju reklame u aplikaciji, da se ulogira putem vlastitog Facebook računa.
 
5.8 milijuna korisnika koristi spomenute aplikacije, i dobar dio njih trpi sada hakiranje Facebook računa, jer su unijeli svoja korisnička imena i lozinke putem jedne od navedenih aplikacije, a aplikacije su ih podijelile sa zlonamjernicima koji su preuzeli upravljanje Facebook računom i istovremeno dobili vrijedne informacije o korisničkom imenu i lozinki koja otvara vrata neke druge društvene mreže, aplikacije ili poslovnog sustava.
 
Općenito je naš savjet da se nigdje ne logiramo putem Facebook ili Google računa, osim u same Facebook i Google aplikacije.
 
Više o temi na:
 
https://arstechnica-com.cdn.ampproject.org/c/s/arstechnica.com/gadgets/2021/07/google-boots-google-play-apps-for-stealing-users-facebook-passwords/?amp=1