Jučer je Europska komisija donijela odluku da UK osigurava primjerenu razinu zaštite osobnih podataka i time je konačno potvrđeno da je prijenos osobnih podataka iz EU u UK uvijek zakonit i da nije potrebno provoditi dodatne mjere zaštite.
 
To je postupak uređen člankom 45. GDPR-a koji u prvom stavku kaže:
 
"Prijenos osobnih podataka trećoj zemlji ili međunarodnoj organizaciji može se dogoditi kada Komisija odluči da treća zemlja, područje, ili jedan ili više određenih sektora unutar te treće zemlje, ili međunarodna organizacija o kojoj je riječ osigurava primjerenu razinu zaštite. Takav prijenos ne zahtijeva posebno odobrenje."
 
Sama po sebi takva je odluka bila očekivana s obzirom da je UK bila po mnogim parametrima zaštite osobnih podataka predvodnik u EU za vrijeme njezinog članstva i s obzirom da UK nadzorno tijelo ICO zaista predstavlja jednu od referentnih institucija u području zaštite osobnih podataka.
 
No bilo je tu i temelja za osporavanje takve odluke Europske komisije, posebice u području tajnog nadzora nad pojedincima i osiguranja njihovih temeljnih ljudskih prava u pravnim postupcima pred UK sudovima.
 
U svakom slučaju mi pozdravljamo konačnu odluku i idealistički bismo htjeli da svaka država na svijetu osigura status države s primjerenom zaštitom podataka kako bismo mogli mirno i bez komplikacija prenositi osobne podatke izvan EU.
 
Od srpnja 2020. SAD više ne pripadaju skupini zemalja s primjerenom zaštitom, jer je Europski sud tako odlučio.
 
Time su praktički gotovo svi prijenosi osobnih podataka u SAD postali nezakoniti o čemu smo pričali i na međunarodnoj konferenciji 28. siječnja 2021. u Hotelu Westin uz izravan prijenos na YouTube kanalu:
 
https://youtu.be/i_rmxGpcFxA?t=10993
 
A koje su države do sada zaslužile titulu države s primjerenom zaštitom osobnih podataka iz EU?
 
Ovdje je popis:
 
- Andorra
- Argentina
- Canada (commercial organisations)
- Faroe Islands
- Guernsey
- Israel
- Isle of Man
- Japan
- Jersey
- New Zealand
- Switzerland
- Uruguay
- UK
 
https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/international-dimension-data-protection/adequacy-decisions_en
 
Više o temi na:
 
https://iapp.org/news/a/european-commission-adopts-uk-adequacy-decisions/