Napokon dobre vijesti dolaze od strane središnjih tijela EU za zaštitu osobnih podataka, EDPB (European Data Protection Board) i EDPS (European Data Protection Sueprvisor), koja su objavila zajedničko stajalište o prijedlogu Uredbe Europske komisije o utvrđivanju usklađenih pravila o umjetnoj inteligenciji (AI).
 
Smatraju da poštivanje pravnog okvira EU i GDPR-a treba biti preduvjetom za ulazak AI tehnologije na EU tržište kao proizvoda s oznakom CE.
 
Uzimajući u obzir iznimno visoke rizike koje predstavlja daljinska biometrijska identifikacija pojedinaca u javno dostupnim prostorima, EDPB i EDPS pozivaju na opću zabranu svake uporabe AI za automatizirano prepoznavanje ljudskih obilježja u javno dostupnim prostorima, kao što su prepoznavanje lica, koraka, otisaka prstiju, DNA, glasa, pritisaka na tipke i drugih biometrijskih ili bihevioralnih signala, u bilo kojem kontekstu.
 
EDPB i EDPS preporučuju zabranu sustava AI koji koriste biometriju za kategorizaciju pojedinaca u klastere na temelju etničke pripadnosti, spola, političke ili spolne orijentacije ili druge osnove na kojima je diskriminacija zabranjena na temelju članka 21. Povelje o temeljnim pravima.
 
Smatraju i da je upotreba AI za poticanje emocija fizičke osobe vrlo neželjena i da bi je trebalo zabraniti, osim u vrlo određenim slučajevima, kao što su neke zdravstvene svrhe, u kojima je važno prepoznavanje emocija pacijenata te da bi trebalo zabraniti upotrebu AI za bilo koju vrstu društvenog bodovanja.
 
I zaključna izjava je u citatu:
 
„Uspostava udaljene biometrijske identifikacije u javno dostupnim prostorima znači kraj anonimnosti na tim mjestima. Primjena kao što je prepoznavanje lica uživo ometa temeljna prava i slobode u tolikoj mjeri da može dovesti u pitanje bit tih prava i sloboda. To zahtijeva hitnu primjenu predostrožnog pristupa. Opća zabrana korištenja prepoznavanja lica u javno dostupnim područjima nužna je polazišna točka ako želimo očuvati svoje slobode i stvoriti humano-centrični pravni okvir za AI.”
 
Sve o temi na:
 
https://edpb.europa.eu/news/news/2021/edpb-edps-call-ban-use-ai-automated-recognition-human-features-publicly-accessible_en