Osjetio je to na svojoj koži poslodavac u Grčkoj dobivenom kaznom od 2.000 EUR jer je postavio video nadzor tako da su kamere bile usmjerene na poslovne urede.
 
Po nama je konkretna izrečena kazna premala, pojasnit ćemo u nastavku.
 
Nadzorno tijelo je utvrdilo da video nadzor nije postavljen u svrhe zaštite imovine i sigurnosti ljudi, za svrhe prevencije provala ili nanošenja šteta ili pak sprječavanja prijevara, kao što su i utvrdili da su kamere s integriranim mikrofonima bile usmjerene na urede a ne ulaze ili izlaze iz poslovnih prostorija.
 
U Hrvatskoj imamo člankom 26. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka jasno uređeno da se obrada osobnih podataka putem videonadzora može provoditi samo u svrhu koja je nužna i opravdana za zaštitu osoba i imovine, ako ne prevladavaju interesi ispitanika koji su u suprotnosti s obradom podataka putem videonadzora i da videonadzorom mogu biti obuhvaćene prostorije, dijelovi prostorija, vanjska površina objekta, kao i unutarnji prostor u sredstvima javnog prometa, a čiji je nadzor nužan radi postizanja prethodne svrhe zaštite osoba i imovine.
 
Poročitajmo prethodnu rečenicu još jednom i uočimo ključnu riječ - NUŽNO. Spominje se dva puta.
 
Ako koristimo video nadzor u svrhe zaštite imovine i radi sigurnosti ljudi, tada se moramo zapitati koje dijelove prostora moramo pokriti perimetrima kamera.
 
U konkretnom grčkom slučaju je poslodavac tvrdio da video nadzorom pokriva urede jer se jednom davno dogodila navodna krađa koju nije mogao potkrijepiti dokazima.
 
Istovremeno poslodavac nije fokusirano pokrio ulaze, izlaze, uži prostor oko sefova ili ormara ili arhiva s osjetljivom dokumentacijom ili prostoriju u kojoj ima smještene servere ili snimač video nadzora.
 
Nadzorno tijelo je jasno utvrdilo da se ovdje zapravo radilo o namjeri poslodavca da u realnom vremenu prati rad svojih zaposlenika s otvorenom sumnjom da je mogao pratiti i razgovore zaposlenika.
 
Na što moramo paziti kod video nadzora zaposlenika, pisali smo ovdje:
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/1117-oprezno-s-video-nadzorom-rada-zaposlenika
 
Više o grčkom slučaju na:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=HDPA_(Greece)_-_12/2021&mtc=today