Irski je sud presudio da irsko nadzorno tijelo u zaštiti podataka mora sada donijeti odluke kojima će se zabraniti prijenos NAŠIH osobnih podataka koje dajemo Facebooku u SAD.

Kao što smo svi svjesni, Facebook prikuplja o nama nemjerljive količine podataka o našem kretanju, lajkanju, afinitetima, željama, bolestima, životnim navikama, komentarima, frendovima, komunikaciji putem Facebooka, telefonskim brojevima, email adresama, fotografijama, filmićima, i sve to prenosi na servere diljem svijeta i, što je najvažnije, daje ih na uvid i sigurnosno-obavještajnim sustavu SAD-a (NSA, CIA, FBI) temeljem zakonskih obveza, kako je to cijelom svijeti otkrio Snowden.

Takvo prenošenje osobnih podataka izvan EU/EEA ili davanje pristupa izvan EU/EEA našim osobnim podacima nije zakonito s obzirom na GDPR, s obzirom da je presudom Europskog suda u srpnju 2020. potvrđeno da temeljna ljudska prava građana EU u postupcima pred američkim institucijama nisu zaštićena na način kako su američki građani zaštićeni.

Naši će osobni podaci koje dijelimo na FB morati ostati u EU bez pristupa američkih saveznih agencija, što će pogoditi i FB s obzirom da će morati stvoriti “zasebno FB okruženje” za građane EU, zaposliti veliki broj novih ljudi u EU, utrošiti značajne novce u to i plaćati dodatne poreze.

No, FB se neće tako lako predati. Očekujmo najave u medijima o uvođenju plaćanja za građane EU i slična plašenja.

Srećom, nedavno su se opekli pokušajem promjene uvjeta privatnosti na Whatsappu pa su zastali nakon gubitka velikog dijela vlastite baze korisnika.

Bit će tu još svašta. Pripremimo kokice 😎

Više o temi na:

https://noyb.eu/en/decision-irish-high-court-jr