Oni koji redovito prate naše objave znaju da smo u više navrata detaljno argumentirali koliko je privatnost naših emailova korištenjem Gmaila kompromitirana i skroz izložena, prikazujući nedvojbene izjave Googlea u njihovim uvjetima korištenja i politikama privatnosti.
 
Google ulazi u svu našu komunikaciju emailovima i čita sadržaj poruka, bez obzira bili mi ili druga strana korisnici Gmaila.
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/992-zasto-gmail-nije-prihvatljivo-rjesenje-za-ocuvanje-privatnosti
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/1116-nemojmo-koristiti-besplatan-gmail-za-poslovne-svrhe
 
Kako ne bi netko pomislio da samo mi tako razmišljamo, donosimo svježu analizu naše britanske kolegice u području zaštite privatnosti, globalno poznate Rowenne Fielding.
 
Gmail skenira sadržaje naših email poruka, i ne samo sadržaj već i ključne riječi, fraze, kada se i s kim dopisujemo i o kojim temama.
 
Zanimljivo je da Google traži u Gmail porukama informacije o npr. našim planovima korištenja godišnjeg odmora ne bi li nam ponudio booking opcije.
 
Svakako najveći se dio podataka koje Google kroz Gmail sazna o nama koristi za izravno oglašavanje.
 
Google nam daje "časnu pionirsku" da informacije o našim kupnjama ili narudžbama, informacijama o pošiljkama koje nam stižu ili rezervacijama letova ne koristi za izravno oglašavanje.
 
Ali ih skenira. U koju svrhu?
 
Svjesni smo kako možemo ozbiljno ugroziti kompaniju ili ustanovu u kojoj smo zaposleni ukoliko za službenu komunikaciju koristimo Gmail...
 
Više o temi na:
 
https://www.theguardian.com/technology/2021/may/09/how-private-is-your-gmail-and-should-you-switch