Norveška tvrtka iz nama nepoznatog razloga odlučila je prenijeti u Kinu fotografije 12 milijuna registarskih pločica motocikala kako bi ih tamo nepoznata tvrtka "obradila".
 
Norveškoj tvrtki prijeti kazna od 500.000 EUR jer nisu sklopili ugovor o obradi podataka s izvršiteljem obrade u Kini i nisu izvršili procjenu učinka na zaštitu podataka za toliku količinu podataka koje obrađuju, kao što i nisu osigurali valjani pravni temelj iz članaka 44-49. GDPR-a, s obzirom da Kina nije zemlja koju bi Europska komisija ikada proglasila destinacijom u kojoj je zaštita osobnih podataka na primjerenoj razini.
 
Više o slučaju iz Norveške:
 
https://www.dataguidance.com/news/norway-datatilsynet-notifies-ferde-nok-5m-fine-illegal
 
 
No dobro, jasno je da norveškoj tvrtki - izvozniku 12 miliijuna fotografija registarskih pločica u Kinu GDPR nije najvažnija stvar u životu i da nema šanse da ozakone takav prijenos u Kinu, kao što je i jasno da se ovdje radi o nekom "mutnom" biznisu.
 
Možda kinezi žele inicirati neki novi izazov na Tik Toku ili možda mogu najjeftinije proizvesti kopije registarskih pločica, koje bi mogle pronaći svoju svrhu nalik na svrhu izbjegavanja plaćanja kazni za parking iz priložene slike i članka niže:
 
https://www.taxi-point.co.uk/post/london-motorist-arrested-on-fraud-charges-for-using-fake-number-plates-to-avoid-parking-tickets
 
Stvarno pojma nemamo...
 
Ugodan vam vikend :-)