Očito ocjenama svog sina nezadovoljan otac podnio je zahtjev obrazovnoj ustanovi za nizom informacija o obrazovnom programu, statistikama ispita i prolaznosti i zahtjev za pregledom dosadašnjih i budućih ispita, radovima svog sina i mjerama ustanove u prevladavanju teškoća u polaganju ispita.
 
Otac je zatražio i kopije testova svog sina kao i psiho-pedagoške procjene i rezultate povezanih testiranja, uključujući i izvješća nastavnika.
 
Kako mu obrazovna ustanova nije udovoljila zahtjevu s tvrdnjama da se ovdje radi o ne-osobnim podacima kojima se uvid regulira drugim propisima iz područja školstva, slučaj je završio pri nadzornom tijelu za zaštitu podataka u Španjolskoj.
 
Nadzorno tijelo je naglasilo da su testovi i rezultati ispita osobni podaci.
 
Tu nema dvojbe s obzirom na poznatu presudu Europskog suda u slučaju "Nowak vs Data Protection Commissioner" iz 2017. koja se uči u udžbenicima za GDPR profesionalce:
 
https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=198059&text=&doclang=EN&pageIndex=0&cid=8338348
 
u kojoj je jasno utvrđeno da:
 
- pisani odgovori pristupnika ispitu znanja predstavljaju informacije koje se odnose na konkretnu osobu i oslikavaju znanje i stručnost osobe u konkretnom području, njegov intelekt i mogućnosti procjenjivanja i zaključivanja, kao i informacije o njegovom rukopisu
 
- rezultati testa znanja daju evaluaciju profesionalnih kapaciteta pristupnika i njegovu sposobnost rada u konkretnoj profesiji
 
- ocjene i komentari ispitivača također predstavljaju osobne podatke pristupnika ispitu znanja
 
Stoga je jasno da i prava pojedinca na pristup svojim osobnim podacima, njihove izmjene ili brisanje, prijenos ili prigovor ili ograničavanje obrade moraju biti u određenoj mjeri dostupna.
 
Naravno, ne može se davati pravo na naknadni ispravak rezultata testiranja ili pravo na pristup ispitnim pitanjima prije samog ispita ;-)
 
Više o španjolskom slučaju na:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=AEPD_-_R/00183/2021&mtc=today