Španjolsko nadzorno tijelo imalo je takav slučaj i upozorilo je svoje ministarstvo da to ne može samo tako.
 
Ministarstvo je postavilo video nadzor koji je djelomično pokrivao i privatno parkiralište susjednih kuća, što definitivno nije bilo u skladu sa svrhom zaštite imovine i osoba od strane ministarstva.
 
Osoba koja je zamjetila da su kamere video nadzora ministarstva nekako previše usmjerene prema njegovim privatnim parkirališnim mjestima prijavila je stvar nadzornom tijelu za zaštitu podataka.
 
Kod nas je to AZOP Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
 
Naravno da su bili zabrinuti da zaposlenici ministarstva mogu pratiti njihove životne navike, vremena odlaska i povratka kući, detalje njihovih osobnih vozila i vozila gostiju zajedno s registarskim oznakama i samom ponašanju osoba.
 
Nadzorno tijelo jasno je uputilo ministarstvo da je video nadzor javnih površina opravdan u svrhe osiguranja strateški važnih objekata kao što je njihova zgrada, ali sve do granice kojom se ulazi u privatnost domova.
 
Nadzorno tijelo utvrdilo je da se ministarstvo ogriješilo o GDPR, točnije o načelo primjerenosti, relevantnosti i ograničenosti osobnih podataka, odnosno, načelo smanjenja količine podataka, jer perimetri kamera nisu smjeli ulaziti u privatne posjede s obzirom da takav video nadzor nema svoju svrhu osiguranja zaštite imovine ministarstva i osoba.
 
Ukratko, ne smije se snimati susjedov privatni posjed, parking, balkon, soba, dvorište itd.
 
Više o španjolskom slučaju:
 
https://gdprhub.eu/index.php?title=AEPD_-_PS/00028/2021&mtc=today