Čvrstog smo stajališta da privatnost našeg doma i obitelji mora uvijek biti zajamčena i ni na koji način ugrožena.
 
Još od 1948. godine je u UN-ovoj deklaraciji o ljudskim pravima tako zapisano kao i od 1950. godine u Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, uz napomenu da je u članku 8. iste utvrđeno i slijedeće:
 
"Javna vlast se ne miješa u vršenje ovog prava, osim ako je takvo miješanje predviđeno zakonom i ako je to neophodna mjera u demokratskom društvu u interesu nacionalne sigurnosti, javne sigurnosti, ekonomske dobrobiti zemlje, sprječavanja nereda ili sprječavanja zločina, zaštite zdravlja i morala ili zaštite prava i sloboda drugih."
 
Na tom je tragu vrlo zanimljivu odluku nedavno donijelo islandsko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka kojom je utvrdilo da fotografiranje objekata u vlasništvu pojedinca, koji su ionako dostupni i vidljivi javnosti, ne predstavlja prikupljanje niti obradu osobnih podataka.
 
Pri tom je važno uočiti da se radilo o fotografiranju od strane inspektora zdravstvene inspekcije u okviru mjera praćenja higijenskih uvjeta i zaštite od zagađenja u skladu s islandskim zakonom o zaštiti osobnih podataka.
 
Više o slučaju s Islanda na:
 
https://www.dataguidance.com/news/iceland-pers%C3%B3nuvernd-releases-decision-reykjav%C3%ADk-health