Krajem prošle godine najavili smo podizanje tužbe protiv Googlea jer njegov globalno uvjerljivo najzastupljeniji web preglednik Chrome prati svoje korisnike u tzv "Private Browsing" modu rada, bez informiranja svojih korisnika o tome i poštivanja obvezne privole prije početka praćenja.
 
https://www.biconsult.hr/gdprcroatia/899-google-chrome-prati-svaki-nas-korak-i-u-incognito-mode
 
 
Utvrdilo se da je Google namjestio postavke na način da se povijest surfanja, kolačići i sadržaji u “incognito mode” ne zadržavaju na uređajima korisnika, ali ih je Google obilato zadržavao, analizirao, koristio i dijelio s trećim stranama, uključujući i niz podataka koji upućuju na korisnika.
Svi znamo kako nas Google prati putem Google Analytics alata i Ad Managera, bez obzira koji internet preglednik koristimo i jesmo li prijavljeni na Google account ili ne.
Ali je utvrđeno da je praćenje korisnika bitno dublje ako koristi Google Chrome, a ako korisnik koristi Google Chrome "Private Browsing", i dalje prati njegovo ponašanje na internetu bez bitnih razlika.
 
Najnovija je vijest da je optužnica protiv Google potvrđena i da počinje sudski proces u kojem se očekuje kumulativna kazna internetskom gigantu i najveće kradljivcu naše privatnosti u iznosu od čak 5 milijardi USD.
 
Još da i EU tijela krenu tim smjerom...
 
Više o temi na:
 
https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/google-chrome-incognito-lawsuit-privacy-b1817434.html