Kao što znate, praktički je svaki prijenos osobnih podataka u SAD postao nezakonit presudom Europskog suda 16.07.2020. pa je time i uporaba Google Analytics, koliko god nas netko uvjeravao da se tim alatima ne prikupljaju i ne obrađuju osobni podaci posjetitelja web stranica, postala nezakonita.

NOYB (None of Your Business) udruga pravnih aktivista i globalno vrhunskih majstora u području primjene GDPR-a pokrenula je 101 sudsku tužbu protiv velikih europskih korporacija u kolovozu 2020.godine zbog korištenja Google Analytics ili Facebook Connect alata.

https://noyb.eu/en/101-complaints-eu-us-transfers-filed

Tim tužbama izravno su uključene i dvije vrlo poznate velike hrvatske kompanije, nalaze se na ovom popisu:

https://noyb.eu/en/eu-us-transfers-complaint-overview

NOYB je friško objavio na svojim web stranicama trenutno stanje tužbi koje ne ide u prilog tuženim kompanijama:

https://noyb.eu/en/update-noybs-101-complaints-eu-us-data-transfers?fbclid=IwAR3Y-2wjPI1Q5K5Ue__OwOLnE41goQA8IfShJSdIjVfGmbvDgZm4UcxwHV8

 

Pod prijetnjom ogromnih kazni dvije kompanije iz Lichtensteina su prekinule korištenje Google Analytics i Facebook Connect alata na svojim web stranicama.

Moramo svi dobro promisliti želimo li se izložiti korištenjem Google Analytics alata na svojim web stranicama, jesmo li jasno upoznali posjetitelje web stranice da se njihovi podaci šalju u SAD, jesmo li osigurali ispunjenje uvjeta iz članka 49. GDPR-a u vezi ozakonjenja takvog prijenosa osobnih podataka iz EU u SAD?