Sigurno se svatko od nas u posljednjih godinu dana našao u mogućnosti dati ili odbiti davanje privole za određeno prikupljanje i korištenje naših osobnih podataka.

Jedan od razloga opće prisutnosti privola u našem okruženju je i taj da se iste koriste pretjerano i u situacijama kada uopće nisu potrebne ili primjenjive.

Međutim, još više zabrinjava jedna druga činjenica - da li ste ikada dobili kopiju svoje privole?

Jeste li dobili svoj primjerak komada papira kojeg ste prethodno pomno proučili i potpisali?

Prema našim saznanjima, provjerama na terenu i temeljem javljanja naših čitatelja, gotovo redovito pravilo je da tvrtka ili institucija koja vas traži privolu, radi to putem obrasca kojeg vi potpisujete, i takav potpisani obrazac ostavlja sebi kao dokaz dobivene privole.

Na tim obrascima tvrtke ili institucije, koje dobro poznaju GDPR, lijepo pojasne tko su, zašto im trebaju vaši podaci, što čine s njima i na koji rok, daju li ih trećim osobama, koja su vaša prava u zaštiti svoje privatnosti, i kako možete ostvariti ista i putem kojih kontakata povući svoju privolu bez posljedica u svakom trenutku i besplatno.

Međutim, ukoliko ste popunili i potpisali samo jedan obrazac privole, taj obrazac je tvrtka ili institucija uzela k sebi.

Vaš primjerak koji vam omogućava da se prisjetite kome ste i kada dali privolu, i kako je možete i putem kojih kontakata povući, niste dobili.

Je li takva praksa poštena prema vama?

Radi li vaša tvrtka isto?

Nije kasno da promjenite takvu praksu, i date svojim klijentima primjerak potpisane privole, osigurajte transparentnost i zauzvrat ćete dobiti povjerenje klijenata. Budite drugačiji od ostalih, iskoristite tržišne prednosti koje vam sada nudi GDPR.