Naslov je ovo javne objave slovenskog nadzornog tijela (Informacijski Pooblaščenec), koje je prije nekoliko dana zatražilo dostavu jasnih i nedvosmislenih informacija o statusu zahtjeva za cijepljenje i o zakonitosti prikupljanja podataka pojedinaca koji se naručuju za cijepljenje protiv COVID-19 zaraze.

Nadzorno tijelo izdalo je odluku Ministarstvu uprave, Ministarstvu zdravstva i Zavodu za javno zdravstvo u vezi nedovoljne informiranosti građana u vezi COVID-19 cijepljenja, pri čemu je posebno naglasilo sumnju na prekomjernu obradu osobnih podataka i nedovoljnu obaviještenost pojedinaca te je pokrenulo inspekcijski postupak u prosincu 2020. u kojem je utvrđeno da su nadležna tijela pružila nedovoljne informacije pojedincima.

Štoviše, izjavili su da konačna odluka tek treba uslijediti te da će pri donošenju konačne odluke uzeti u obzir i činjenicu da prikupljanje podataka o pojedincima koji se žele cijepiti više nije ažurirano jer je velik broj pojedinaca koji su podnijeli zahtjeve već cijepljen, što zbog prijava svojim liječnicima i putem državnog portala, što zbog ranijeg cijepljenja s obzirom na prioritetne skupine.

Traže da se osobni podaci prikupljeni u kontekstu iskazivanja interesa za cijepljenje putem državnog portala ne bi trebali obrađivati dok pojedinci ne dobiju jasne, točne i pouzdane informacije o tome tko ih prikuplja i u koje svrhe.

Konkretan primjer pokazuje važnost predvidive, poštene i transparentne obrade osobnih podataka, posebno od strane tijela javne vlasti, kao i posljedice nedostatka informirane pripreme sadržaja zahtjeva za prikupljanje osobnih podataka za pojedince. Svakako je u interesu svih građana da su informacije o cijepljenju sveobuhvatne, jasne i točne te da znaju kada i pod kojim uvjetima će doći na red.

https://www.ip-rs.si/novice/zaupanje-ljudi-v-cepljenje-je-odvisno-tudi-od-jasnih-in-nedvoumnih-informacij-o-poteku-prijav-na-cepljenje-ter-zakonitega-zbiranja-kakr%C5%A1nihkoli-podatkov