Otkrit ćemo vam da je i autor ovog posta nedavno vlastitim neoprezom i brzopletošću nasjeo na pokušaj prijevare phishing mailom, srećom, investicija u Bitdefender kao jedan od globalno najboljih alata za sprječavanje instalacije zlonamjernih softvera se u sekundi isplatila. Posljedica nije bilo.
 
No posljedice mogu biti izrazito teške.
 
Mnogi su od nas svjesni da prijevare na internetu evoluiraju i sve su naprednije, ali dobar dio naših sugrađana ipak nije svjestan njihovog postojanja dok se sami ne opeku.
 
Prvenstveni ciljevi prevaranata putem phishing kampanja mailovima, porukama ili objavama su krađe naših osobnih podataka, dobivanje naših lozinki na accountima raznih aplikacija ili web stranica ili izravna krađa novaca s naših bankovnih računa.
 
U pravilu nas kroz mailove, poruke ili objave na društvenim mrežama ili instant messaging aplikacijama navode na klikanje na određene linkove stranica ili na datoteke u kojima se nalaze zlonamjerni softveri koji zaraze naše računalo ili nas traže unošenje određenih podataka o našoj bankovnoj kartici ili korisničkog imena i lozinke za ulaz u npr. društvenu mrežu ili online aplikaciju.
 
O takvim prijetnjama se moramo redovito informirati i učiti jer je inovativnost prevaranata na zavidnoj razini i uvijek su dva koraka ispred svih nas koji pokušavamo educirati javnost o postojanju istih.
 
Portal Njuskalo.hr jedan je od izvrsnih primjera kako brinuti o svim svojim postojećim i potencijalnim korisnicima i kako se javnost može educirati o phishingu i ostalim prijevarama na internetu koje u pravilu rezultiraju krađom novaca s bankovnih računa.
 
Posjetite ove stranice Njuškala, i mi smo zaista naučili nove stvari.
 
https://www.njuskalo.hr/index.php?ctl=help&topic_id=1&section_id=5&content_id=296
 
Od velike je važnosti da dijelimo znanja i saznanja o novim oblicima prijevara na internetu i pomognemo svima u sigurnom korištenju online sadržaja.
 
Hvala i bravo Njuškalo