AZOP je na svojim web stranicama objavio odličnu online brošuru s nizom slučajeva iz našeg privatnog i poslovnog okruženja, pogledajte na ovom linku:
 
https://azop.hr/savjeti-za-samozastitno-ponasanje-gdpr-na-dlanu/
 
Zasigurno se svatko od nas našao barem u jednoj od navedenih situacija, nije loše ovo ponovno pročitati.
 
Naši osobni podaci obrađuju se svakodnevno u različitim situacijama kao što su primjerice: kad objavljujemo osobne podatke na društvenim mrežama, prilikom prijave na natječaj za posao, prilikom korištenja internetskih stranica i digitalnih usluga, internetskog bankarstva, obrađuju se prilikom odlaska u bolnicu, banku, trgovinu, školu, knjižnicu, na posao, teretanu, frizerski salon itd.
 
U današnje digitalno doba, osobne podatke dijelimo gotovo svakim „klikom“ dok surfamo internetom, koristimo društvene mreže, plaćamo račune, kupujemo…
 
Do velikog broja slučajeva zlouporabe osobnih podataka dolazi zbog neopreza građana prilikom raspolaganja sa vlastitim osobnim podacima.
 
Manja je vjerojatnost da će naši osobni podaci biti zloupotrijebljeni ako znamo kome ih dajemo i zašto. Poslodavac, banka čiji smo klijent, pružatelji usluga prilikom sklapanja ugovora, sukladno zakonskim propisima, mogu od nas tražiti na uvid osobnu iskaznicu, OIB, napraviti presliku osobne iskaznice ili zatražiti od nas i neke druge osobne podatke.
 
No, što bismo učinili kad bi nas primjerice frizer ili trgovac tražio OIB u svrhu izdavanja kartice vjernosti? Ili kad bi se prilikom ispunjavanja obrasca za upis u teretanu ili na razgovoru za posao od nas zahtijevalo da odgovorite na pitanja jesmo li pušač, imamo li djece, jesmo li član političke stranke?
 
Što se može dogoditi u slučajevima kada npr. dajemo presliku osobne iskaznice nepoznatoj osobi od koje nešto želimo kupiti preko interneta, ili na društvenim mrežama kako bismo preuzeli nagradu koju smo osvojili u nagradnoji igri u kojoj niti nismo sudjelovali?
 
I zapamtimo, KAD NEŠTO ZVUČI PREDOBRO DA BI BILO ISTINITO, NAJVJEROJATNIJE JE LAŽ!
 
Čestitke AZOP-u na ovoj stranici.