Spominjanje riječi "privatnost" u kontekstu našeg centralnog grijanja i središnjih termostata je, priznajemo, prilično suludo. Pa naš pametni termostat nema ni kameru ni mikrofon, jel?
 
Na tržištu su sve prisutniji sustavi i aplikacije kojima možemo naše domove učiniti "pametnima".
 
Riječ o tzv. Smart Homes sustavima kojima se bitno može podići kvaliteta naših života, učiniti boravak u domu i izvan njega jednostavnijim i ugodnijim. Jezgru pametnih domova čini sustav koji kontinuirano nadzire razne parametre, kao npr. temperaturu u pojedinim prostorijama, osvijetljenost i rasvjetu, potrošnju električne energije na pojedinim utičnicama, vlagu u prostorijama, kao što i upravlja našim elektroničkim uređajima za zabavu, slušanje glazbe ili gledanje televizije, upravlja našim kućnim video nadzorom ili zvonom na ulazu, paljenjem ili gašenjem svjetala ili klima uređaja i mnogim drugim zgodnim poboljšanjima udobnosti našeg doma.
 
Razliku svakako čine jeftini i skupi sustavi pametnih domova, kao što i definitivnu razliku predstavljaju i činjenice tko proizvodi te uređaje i kakve je globalne reputacije proizvođač.
 
Zajedničko svim Smart Home sustavima je njihova povezanost na internet putem kućne WiFi mreže, stalna prisutnost na internetu radi povezivosti sa sustavom kad smo odsutni od doma, ali i radi povezivosti našeg sustava sa samim proizvođačem koji analizira prikupljene podatke, monitorira moguće pogreške u radu ili nefunkcionalnosti i kontinuirano unaprjeđuje pametne sustave, odnosno, sve prisutniju tehnologiju umjetne inteligencije.
 
Sve više komponenti naših Smart Home sustava temelji svoj rad i na slušanju zvukova u našem domu i prepoznavanju govornih naredbi vlasnika doma kojima želi ugasiti svijetlo, povećati temperaturu u kupaoni ili premotati snimku s video nadzora od jutros.
 
Jedan od takvih uređaja koji vrijedno čeka naše naredbe je i pametni termostat (Smart Central Heting Themostat).
 
Kad odaberemo rješenja iza kojih stoje globalno najpoznatija imena tehnoloških giganata, zasigurno ćemo biti oduševljeni kvalitetom rada.
 
Npr. Googleov Nest Learning Themostat nema ni mikrofon ni kameru i sam uči kako nam ugoditi kroz vrijeme korištenja.
 
S druge strane, termostati poput ecobee imaju mikrofone i njihov rad temelji se na Amazonovom virtualnom asistentu Alexa, koji, ako ga ne stavimo u privatni mod, kontinuirano sluša zvukove oko sebe, prepoznaje ih kao naredbe ili šalje snimke Amazonu na daljnju analizu. Osim što smo prilikom instalacije termostata dali svoj email i telefonski broj, iz kojih je danas sve lakše saznati našu lokaciju pa i ime, pametni termostat brzo uči bilježenjem podataka o paljenju ili gašenju grijanja, kakve su nam životne rutine, kad nikog nema doma, tko prvi dolazi doma, kad smo svi na okupu ili kad imamo gosta čiji glas termostat ne poznaje. No, Amazon zna da je nepoznati glas došao u posjetu istog dana u isto vrijeme kao i prošlog tjedna ;-)
 
Ecobee termostat baziran na Amazon tehnologiji omogućuje i tzv. privatni mod, odnosno, daje nam mogućnost da upravljamo našom privatnošću, ako to želimo. gašenjem kontinuiranog slušanja u iščekivanju naših govornih naredbi i snimanja svih naših zvukova. Korisnici takvih termostata imaju i mogućnost ukloniti sve svoje osobne podatke na zahtjev kao i zadnje snimke.
 
Sigurni smo da će se opcije privatnosti s vremenom bitno proširivati, ako će proizvođači Smart Home uređaja htjeti ući u svaki dom.
 
Više o prijetnjama na privatnost u pametnim domovima na:
 
https://www.theguardian.com/technology/2020/mar/08/how-to-stop-your-smart-home-spying-on-you-lightbulbs-doorbell-ring-google-assistant-alexa-privacy