Jesmo li se upitali koliko lozinki koristimo za pristup raznim aplikacijama, mobilnim i fiksnim uređajima, routerima, laptopima i stolnim računalima, digitalnim TV prijemnicima i online TV platformama, web portalima, IT sustavima, wifi mrežama, alatima za enkripciju, aplikacijama za video sastanke, društvenim mrežama, web trgovinama, privatnim i poslovnim aplikacijama za dopisivanje, web stranicama komunalnih tvrtki i dijeljenim mapama na serverima poslovnih subjekata, školskim aplikacijama pa i davno ugašenim sustavima?

Naravno, te lozinke su negdje zapisane jer ih je nemoguće zapamtiti, pod uvjetom da ne koristimo istu lozinku za sve vrste pristupa, što bi bilo katastrofalno.

 

Najbolje mjesto za pohraniti sve te lozinke su tzv. Password Manageri, aplikacije koje služe za sigurnu pohranu i upravljanje lozinkama.

Password Manageri nam omogućuju da su naše lozinke dostupne na jednom mjestu i da ih nitko drugi ne može vidjeti jer se pristup omogućava samo skenom lica vlasnika.

Te lozinke dostupne su s odabranih mobilnih uređaja ili računala na kojima je aplikacija instalirana, pa čak i s pametnog sata, uz visoke mjere sigurnosti i provjere autentičnosti onoga koji im pristupa.

Pri tom nijedna lozinka se ne ponavlja i time se osigurava, ako i koja bude kompromitirana hakerskim napadom, kakvi će se kad-tad dogoditi, da se time ne kompromitiraju i drugi računi istog vlasnika.

Svakako su Password Manageri danas postali nužnost jer nam se s vremenom gomilaju količine raznih aplikacija, sustava, uređaja ili web stranica za koje moramo pamtiti korisnička imena i lozinke i imati ih uvijek uz nas kad nam trebaju.

Još je važnije ako nam kvalitetan Password Manager daje upozorenja da nam je lozinka preslaba ili da je već iskorištena u neke druge svrhe.

 

Naša preporuka je investirati u određene iznose godišnjih pretplata.

Proučite ih na ovim linkovima web stranica kojima vjerujemo:

https://www.wired.co.uk/article/best-password-managers

Tu su globalno priznata imena kao npr. Bitwarden, LastPass, KeePass, 1Password, Dashlane, Keeper, Nordpass...