Transparentnost je jedna od ključnih i najvažnijih obveza određenih GDPR-om i služi svima nama - fizičkim osobama, da na jednostavan i sažet način budemo pravovremeno upoznati
 
- TKO,
- ZAŠTO,
- KAKO,
- ODAKLE uzima i obrađuje našem osobne podatke,
- s KOJOM svrhom i pravnim temeljem,
- KOME ih daje na uvid ili šalje,
- na KOJI rok i
- KOJA su nam prava da zaštitimo svoju privatnost.
 
Pri tom GDPR u uvodnoj izjavi (39) određuje slijedeće:
 
"Za pojedince bi trebalo biti transparentno kako se osobni podaci koji se odnose na njih prikupljaju, upotrebljavaju, daju na uvid ili na drugi način obrađuju, kao i do koje se mjere ti osobni podaci obrađuju ili će se obrađivati.
 
Načelom transparentnosti traži se da svaka informacija i komunikacija u vezi s obradom tih osobnih podataka bude lako dostupna i razumljiva te da se upotrebljava jasan i jednostavan jezik."
 
Stoga se Obavijest o privatnosti ili Obavijest o zaštiti podataka, kako god je nazvali, ne stavlja na mjesto na kojem je nitko neće vidjeti niti moći pročitati važne informacije.
 
Nemojmo se sramiti staviti Obavijest o privatnosti na mjesto na kojem će sve osobe moći jednostavno doći do sažetih i čitljivih informacija.
 
Skrivanje ili "lukavo" smještanje Obavijesti o privatnosti samo implicira da nešto želimo sakriti od pojedinaca čije podatke obrađujemo.
 
I AZOP je dao pregršt uputa na ovu temu:
 
https://azop.hr/za-voditelje-i-izvrsitelje-obrade/