Sud Europske unije je 02.03.2021. donio možda i šokantnu presudu koja bi mogla imati dalekosežni utjecaj na istrage počinjenih kaznenih dijela i praćenju lokacije i drugih meta-podataka osumnjičenih osoba za kaznena dijela.

Naslov priopćenja za medije govori slijedeće:

Pristup skupu podataka o elektroničkim komunikacijama koji se odnose na promet ili na lokaciju, na temelju kojih se mogu donijeti precizni zaključci o privatnom životu, u kaznenopravne svrhe dopušten je samo u cilju borbe protiv teških kaznenih djela ili sprečavanja ozbiljnih prijetnji javnoj sigurnosti.

 

Sve je krenulo kaznenim postupkom u Estoniji protiv okrivljenika zbog krađe, korištenja bankovnom karticom treće osobe i nasilja prema osobama, za kakva dijela je okrivljenik i osuđen.

Međutim, dovedeno je u pitanje postupanje istražnih tijela s aspekta prikupljanja osobnih podataka iz korištenih elektroničkih komunikacijskih usluga.

Utvrđeno je i presuđeno da se nacionalni propisi kojima se regulira područje praćenja lokacije i drugih prometnih podataka o korištenju elektroničkih komunikacijskih usluga (npr. telekom usluge, korištenje aplikacija za dopisivanje…) ne smiju protiviti staroj ali važećoj ePrivacy Direktivi, kao i da se tako prikupljeni ili praćeni meta-podaci, temeljem kojih se mogu donositi zaključci o privatnom životu pojedine osobe, mogu koristiti samo u postupcima protiv teških kaznenih djela ili sprečavanje ozbiljnih prijetnji javnoj sigurnosti.

 

Priopćenje za medije je ovdje:

https://curia.europa.eu/jcms/jcms/p1_3445799/hr/